"Latvenergo": Ziemeļvalstu un Eiropas elektroenerģijas cenas izlīdzināsies (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektroautomašīnu uzlādes stacija. Ilustratīvs attēls
Elektroautomašīnu uzlādes stacija. Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļvalstu un Eiropas elektroenerģijas cenas izlīdzināsies, AS "Latvenergo" tirgus apskatā norāda kompānijas vecākā tirdzniecības analītiķe Rodika Prohorova.

Viņa pauž, ka Vācijas un Norvēģijas elektroenerģijas pārvades sistēmu operatoru "TenneT" un "Statnett" ekspluatācijā nodotais "NordLink" zemūdens starpsavienojums starp Vāciju un Norvēģiju dod iespēju Baltijas reģionam saņemt lētāku elektroenerģiju no Ziemeļvalstīm.

Prohorova skaidro, ka pašlaik citas vadošās Eiropas valstis, tādas kā Vācija un Lielbritānija, arī aktīvi strādā ar starpsavienojumu tīkla izbūvi, tajā skaitā ar Ziemeļvalstīm, lai panāktu ciešāku tirgus integrāciju un rezultātā izlīdzinātu cenu starp reģioniem.

"Šogad ir jau sācis darbību pirmais tiešais starpsavienojums starp Norvēģiju un Vāciju - "Nordlink".

Savienojot Norvēģijas un Vācijas enerģijas tirgus, tiks panākta piegādes drošība un stabilas enerģijas cenas, vienlaikus palielinot atjaunīgo enerģijas avotu īpatsvaru," saka Prohorova.

Viņa atzīmē, ka šī gada septembrī ir plānots, ka savu darbību sāks garākais zemūdens starpsavienojums pasaulē - "North Sea Link", kas savienos Norvēģiju un Lielbritāniju.

"Gan Vācijas, gan Lielbritānijas mērķis ir gūt labumu no Norvēģijas milzīgajiem hidroenerģijas resursiem, lai palīdzētu līdzsvarot to periodisko vēja enerģiju, savukārt Norvēģija var importēt lētu atjaunojamās enerģijas pārpalikumu, lai taupītu ūdeni savās hidroelektrostacijās. Tas nozīmē, ka elektroenerģijas cenu veidošanās "Nord Pool" reģionā, kā arī Baltijā, noteiks arī notikumi Vācijā un Lielbritānijā, kas sekmēs augstāku konkurētspēju un izlīdzinātākas cenas," norāda "Latvenergo" vecākā tirdzniecības analītiķe.

Kā ziņots, jūlijā "Nord Pool" biržas Latvijas sistēmas vidējā cena par elektroenerģiju jūlijā bija 88,32 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 2,8 reizēm vairāk nekā pagājušā gada jūlijā.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu