Rinkēvičs: 30 gados uzkrātā pieredze mums palīdzēs arī turpmāk

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs
Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs Foto: Paula Čurkste/LETA

Raugoties uz šodienas izaicinājumiem, ir nostiprināta pārliecība, ka par neatkarību un brīvību ir jācīnās katru dienu, šodien Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas 30.gadadienai veltītā konferencē "Sapnis un piepildījums. Brīvība un neatkarība" sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Kā atzīmēja ministrs, - ja paskatās uz šī gada galvenajiem izaicinājumiem, šī laika sarežģītību, var secināt, ka nav tāda brīža, kad var teikt, ka neatkarība un brīvība ir izcīnīta, vēsture ir beigusies, viena nodaļa ir slēgta un tagad ir sācies skaists, pilnīgi bezrūpīgs periods.

Ministrs norādīja, ka 30 gadus vēlāk pasaule saskaras ar autoritārisma un revizionisma vilni. "Demokrātija, cilvēktiesības un likuma vara - tās ir vērtības, par kurām savu laiku lielās tautas manifestācijās Rīgā, Viļņā, Tallinā, Varšavā un Prāgā izgāja miljoniem cilvēku - [tagad] tiek apšaubītas," sacīja Rinkēvičs.

Tās robežas, neatkarības alkas, kuras tika apstiprinātas 90.gadu sākumā, arī tiek apšaubītas, piebilda ministrs. "Mēs redzam, ka ir parādījušies tādi izaicinājumi, ko mēs dēvējam par hibrīdkaru, dezinformāciju, migrāciju kā faktiski ieroci pret neatkarīgām valstīm un kiberuzbrukumu," sacīja ārlietu ministrs.

Viņš uzsvēra, ka tas tikai nostiprina pārliecību, ka par neatkarību un brīvību ir jācīnās katru dienu. Tāpat Latvijai ir daudz sabiedroto gan NATO, gan Eiropas Savienībā, bet cīņa par neatkarību un aizsardzību sākas ar sabiedrības dialogu, saliedētību un dažādu pretrunu pārvarēšanu un mūsu robežu aizsardzību.

"Esmu pārliecināts, ka pieredze, kas mums ir bijusi, sākot no 90.gadu sākuma, 30 gadus lieti noderēs, pastāvot arī šodien. Mēs kā Latvija nododam savu pieredzi, zināšanas un brīvības garšu kaimiņiem un draugiem Moldovā, Ukrainā un Gruzijā," sacīja ārlietu ministrs, piebilstot, ka mēs stāvam stingri un atbalstām baltkrievu tautas cīņu par brīvību un demokrātiju.

Viņš norādīja, ka Latvija zina, ko nozīmē, kad nav demokrātijas un valstī lielā mērā atgriežas nevis autoritārisms, bet režīms ar totalitārām iezīmēm, kas apdraud ne tikai savu tautu, bet arī kaimiņus.

LETA jau ziņoja, ka, atzīmējot Latvijas neatkarības atjaunošanas 30.gadadienu, Ārlietu ministrijā (ĀM) noritēs starptautiskās konferences "Sapnis un piepildījums. Brīvība un neatkarība" ārpolitikai veltītā diena, kuru atklās ārlietu ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu