ASV invāzija Afganistānā pirms 20 gadiem sākās ar cerību pārbūvēt valsti, kas bija kļuvusi par postu gan pasaulei, gan pašiem tās iedzīvotājiem. Kā pirms amerikāņu kontingenta palielināšanas 2009.gadā skaidroja ģenerālis Stenlijs Makkristals, sasniedzamais mērķis bija tāds, lai "Afganistānas valdība pietiekamā mērā kontrolē savu teritoriju, atbalstot reģionālo stabilitāti un nepieļaujot tās izmantošanu starptautiskajam terorismam".

Tagad, kad zaudēti 100 000 dzīvību un iztērēti apmēram divi triljoni dolāru, vienīgais šo ASV pūliņu rezultāts ir ainas, kā afgāņi izmisīgi cenšas izkļūt no valsts - pazemojoša neveiksme, kas atsauc atmiņā Saigonas krišanu 1975.gadā. Kur bija kļūda?

Faktiski greizi nogāja gandrīz viss, taču ne tādā veidā, kā uzskata vairums cilvēku.

Neefektīva plānošana un precīzas izlūkinformācijas trūkums neapšaubāmi bija starp faktoriem, kas noveda pie šīs katastrofas, taču patiesībā problēma brieda jau 20 gadus.

ASV ātri saprata, ka dzīvotspējīgu valsts institūciju izveide ir vienīgais veids, kā radīt stabilu valsti, kurā kaut kādā mērā pastāv likuma vara. Daudzu ekspertu un tagad jau apgāztu teoriju iedrošināti, ASV bruņotie spēki to pasniedza kā inženierijas problēmu -

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X