Iedvesmojoties no padomju ekranoplāna, ASV taisās būvēt savu “jūras briesmoni” (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ekranoplāns "Lun" mākslinieka interpretācijā.
Ekranoplāns "Lun" mākslinieka interpretācijā. Foto: Wikimedia Commons

Pentagons Aizsardzības attīstīto projektu aģentūrai rosinājis attīstīt jaunus lidaparātus, īpaši uzmanību pievēršot pretrunīgajiem lidaparātiem, kas lido zemes vai ūdens virsmas tuvumā, jeb ekranoplāniem.

Padomju Savienībā šie milzīgie gaisa kuģi pirmo reizi tika radīti 1960. gados, tomēr beigu beigās bija vien liela vilšanās. Par spīti tam, ASV militāristi domā, ka jaunās paaudzes versija varētu būt ļoti noderīga, lai pāri okeānam ātri transportētu kareivjus, tankus un raķetes, rakstīts vietnē "Popular Mechanics".

Aizsardzības attīstīto projektu aģentūra (DARPA), kas nodarbojas ar jaunu tehnoloģiju izstrādi bruņotajiem spēkiem, 18. augustā valdības mājaslapā izziņoja prasību pēc informācijas. Šajā “prasībā” vispirms DARPA pieminēja “jaunu transportlīdzekļu radīšanu”, īpaši tādu, kas lido tuvu zemes vai ūdens virsmai. Šāds lidaparāts atvieglotu kravu transportēšanu pāri okeānam. Kravas kuģim, piemēram, vajadzīgas nedēļas, lai sasniegtu galamērķi, savukārt kravas lidmašīnai vajadzīgs pacelšanās un nosēšanās laukums.

Viens no lidošanas paradoksiem ir tāds – jo objekts atrodas tuvāk zemei, jo grūtāk tam ir nolaisties. Tas ir tāpēc, ka starp objektu un zemi veidojas gaisa spilvens. Ekranoplānam līdzīgi lidaparāti šo gaisa spilvenu izmanto, lai ātri pārvietotos virs ūdens.

Padomju Savienība aukstā kara laikā daudz eksperimentēja ar ekranoplāniem. Viens no slavenākajiem bija ekranoplāns “Lun”. Tas bija 73,8 metrus garš, 19,2 metrus augsts, bet tā spārnu plētums bija 44 metri. Sava iespaidīgā izmēra dēļ tas bija nodēvēts par “jūras briesmoni”. Tajā varēja pārvadāt 100 tonnu svaru – kareivjus vai militāro tehniku. Savukārt tā maksimālais ātrums bija 550 kilometri stundā. Un kur nu bez ieročiem, proti, lidaparāts bija bruņots ar sešām P-270 “Moskit” pretkuģu raķetēm un četriem 23 mm automātiskajiem lielgabaliem.

Tomēr šis gaisa kuģis nekad netika tā īsti izmantots. Jau pašā sākumā kuģa komanda ar to ielidoja neērtā un šaurā vietā. Ja no turienes viņi mēģinātu pacelties, tad, visticamāk, avarētu. Vēlāk Padomju Savienība atmeta ar roku ekranoplānu izstrādei, bet ASV tā arī neizrādīja īpašu interesi par tiem.

Vienīgais uzbūvētais padomju "Lun" veida ekranoplāns Kaspijas jūras krastā.
Vienīgais uzbūvētais padomju "Lun" veida ekranoplāns Kaspijas jūras krastā. Foto: Reuters/ScanPix

Tomēr tagad interese ir parādījusies, tomēr DARPA nevēlas atkārtot padomju kļūdas. Vispirms viņi vēlas panākt, lai lidaparāts varētu pilnvērtīgi pacelties un nosēsties bez tradicionālajiem skrejceļiem. Tam būtu jāspēj lidot pietiekami augstu, lai tas varētu izvairīties no objektiem ūdenī. Kā arī – lidaparātam būtu jāspēj nest vismaz 100 tonnu smaga krava.

Ja tev ir šajā sakarā kāda ideja, vēl ir laiks, lai to iesniegtu, jo konkurss beidzas šā gada 21. septembrī. Tikai atceries – fonta lielums 15, bet apjoms – ne vairāk kā 15 lapaspuses.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu