Iecienīts ikrīta rituāls, iespējams, izmaksās dārgāk

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Pēc cenu pieauguma pavasarī tādām precēm kā kokmateriāliem, kukurūzai un sojas pupiņām globālajos tirgos pašlaik ir vērojams kritums. Kafijai gan – gaidāms ievērojams cenas kāpums, ziņo CNN.

Robusta šķirnes kafijas pupiņas, kas nereti tiek izmantotas espresso kafijas pagatavošanai, pašlaik maksā aptuveni 2024 dolārus (1710 eiro) par tonnu, kas ir augstākais līmenis pēdējo četru gadu laikā. Analītiķi uzsver, ka cenas pieaugums saistāms ar nelabvēlīgiem laikapstākļiem Brazīlijā un Covid-19 ierobežojumiem Vjetnamā.

“Brazīlija ir lielākais kafijas ražotājs pasaulē. Pašlaik Brazīlija cīnās ar ļoti lielu sausumu, un pēc tā daļu valsts skāra aukstuma vilnis, kas radījis postījumus daudzās kafijas audzēšanas plantācijās,” skaidro bankas ING pārstāvis Vorens Patersons.

Savukārt Arabika šķirnes pupiņas nākotnes līgumu cena decembrim augustā ir pieaugusi par 3%, bet jūlijā kāpums bija pat 18%.

Ko nozīmē kafijas pupiņu nākotnes līgumi? Tas nozīmē, ka kompānijas, kā “Starbucks”, kafiju iepērk ar laika rezervi, kas ļauj uzturēt fiksētas cenas. Tomēr citi kafejnīcu zīmoli brīdinājuši, ka cenu pieaugums neizbēgami ietekmēs viņu biznesu, jo dārgākas kļūst ne tikai kafijas pupiņas, bet arī to iepakošana un pārvadāšana.

“Mēs redzam, ka inflācija mūsu jomā kļūst arvien jūtamāka. Kafijas patērētājiem, iespējams, arī būs jāmaksā vairāk,”

sacīja “J.M. Smucker’s” finanšu direktors Takers Māršals.

Vēl jāņem vērā, ka nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ, visticamāk, būs arī naftas cenu pieaugums. Ņemot vērā tuvojošos tropisko vētru Ida, vairāk nekā 95% Meksikas līcī esošo naftas ieguves platformu ir slēgtas. Tomēr “Brent” markas jēlnaftas cena kāpa vēl pirms vētras. Pagājušajā nedēļā tās cena pieauga par 11,5%, reaģējot uz ziņām, ka Ķīnai esot izdevies pakļaut Covid-19 Delta paveidu kontrolei. Līdz ar to naftas tirgū pagājusī nedēļa bija labākā kopš pērnā gada pavasara.

Analītiķi gan norāda, ka kafijas cenu kāpumam būs vairāk ilgtermiņa raksturs, kamēr naftas cenu kāpums, visticamāk, būs īslaicīgs un pēc vētras Ida naftas cena atkal kritīsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu