Pētījums: kaķiem var būt 7 atšķirīgas personības iezīmes (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaķis
Kaķis Foto: Unsplash

Pajautā jebkuram kaķa saimniekam, lai tas apraksta savu pūkaino draugu, un viņš, visticamāk, atbildēs: “Pēdējais nelietis!” Tomēr katram “kaķu cilvēkam” arī ir zināms, ka kaķiem, atšķirībā no suņiem, ir izteikta personība un savs ego.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Animals”, noskaidrots, ka katra kaķa personību un uzvedību var definēt, izmantojot vien septiņu personības iezīmju kombināciju. Tomēr pirms tu sāc aizstāvēt sava kaķa neatkārtojamību, ņem vērā, ka šis atklājums var padarīt tava astainā biedra dzīvi priecīgāku.

“Salīdzinot ar suņiem, kaķu uzvedība un personība ir mazāk izpētīta un skaidra. Mums jāveicina izpratne un jārada rīki, lai atrisinātu kaķu uzvedības un labklājības problēmas. Visbiežākās problēmas ir agresija un nokārtošanās tam neparedzētās vietās,” teica veterinārā zinātniece Salla Mikola.

Pētījuma pamatā bija 138 jautājumus liela aptauja, kas bija publicēta dzīvnieku labklājībai veltītā mājaslapā “Petsofi” un kuru aizpildīja dzīvnieku saimnieki. Šāds paņēmiens tika izmantots tāpēc, ka dzīvnieki mājās bieži mēdz uzvesties citādāk nekā laboratorijas apstākļos. Laboratorijā veikti novērojumi tāpēc varētu būt neprecīzi, rakstīts vietnē "Science Alert".

Aptaujā cilvēkiem bija jānorāda dažādas lietas par savu kaķi, piemēram, kaķa dzimums, suga, kažoka krāsa, kā arī jānoraksturo tā aktivitāte. Aptauja bija jāaizpilda atkārtoti pēc noteikta laika posma. Tas ļāva pētniekiem izdarīt precīzākus secinājumus.

Beigu beigās pētnieki ieguva pilnu informāciju par 4316 kaķiem. No tiem izdevās izšķirt piecas kaķu personības iezīmes un divas uzvedības iezīmes. Tās bija:

  • Aktivitāte/rotaļīgums
  • Bailīgums
  • Agresivitāte pret cilvēku
  • Sabiedriskums attiecībā uz cilvēkus
  • Sabiedriskums attiecībā uz kaķiem
  • Problēmas ar kaķu tualetes izmantošanu
  • Pārmērīga sevis kopšana

Nav pārsteigums, ka pētījums arī parādīja, ka dažādām kaķu sugām ir atšķirīgas personības iezīmes.

“Visbailīgākā kaķu suga bija krievu zilie, bet visdrošākie bija abesīniešu sugas pārstāvji. Visaktīvākie bija bengālieši, bet persieši un eksotiskie kaķi bija pasīvākie. Siāmas un Balinēzijas kaķi visvairāk kopa sevi, bet visagresīvākie pret cilvēkiem un sabiedriskākie ar kaķiem bija Turcijas Vana kaķi,” stāstīja veterinārā zinātniece Hannesa Lohi.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu