Kad ar kosmosu ir par maz: Bezoss investē uzņēmumā, kas meklē "nemirstības atslēgu" (14)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

“Amazon” dibinātājs, pasaulē bagātākais cilvēks Džefs Bezoss pēdējo mēnešu laikā ir bijis aktīvs kosmosa ceļošanas jomā, jo pats jūlijā atgriezās no lidojuma izplatījumā. Tomēr tagad Bezoss nolēmis mest izaicinājumu pašai Nāvei – investējot uzņēmumā, kas cenšas noskaidrot, kā panākt novecošanas apturēšanu, liecina publikācija Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta žurnālā “MIT Tech Review”.

Vācu miljardieris Pēters Tīls reiz teica: “Nāve ir problēma, ko varam atrisināt”. Izskatās, ka Bezoss šim izteikumam piekrīt.

Jaunuzņēmums “Altos Labs” tika dibināts 2021. gada pirmajā pusē un piedāvā zinātniekiem ļoti vilinošu algu – vienu miljonu dolāru (844 000 eiro) gadā, ļaujot viņiem brīvi pētīt, kā šūnas noveco un kā apturēt novecošanās procesu.

57 gadus vecais Bezoss, kurš jūlijā atstāja “Amazon” vadītāja amatu, jau iepriekš paziņoja, ka savu uzmanību veltīs filantropijai un dažādiem saviem projektiem, piemēram, kosmosa kompānijai “Blue Origin”, ar kuru viņš jūlijā uz īsu laiku arī devās izplatījumā.

Kas ir “Altos Labs”?

Šī jaunuzņēmuma mērķis ir radīt tehnoloģiju, kas ļauj bioloģiski pārprogrammēt šūnas, lai tās atjaunotos, tādējādi ļautu paildzināt cilvēku dzīvildzi.

Par pašu jaunuzņēmumu ir ļoti maz, kas zināms.

Atsaucoties uz “MIT Tech Review”, Jūnijā “Altos Labs” ir izdevies piesaistīt vismaz 227 miljonus eiro vērtas investīcijas. Turklāt, uzņēmumam ir plāni atvērt birojus Sandjego, Japānā un Lielbritānijā.

Kas strādā šajā projektā?

Paredzams, ka jaunuzņēmumam pievienosies spāņu biologs Huans Karloss Ispiza Belmonte, kurš zināms kā pētnieks cilvēku un pērtiķu embriju šūnu jaukšanas izpētē. Tāpat komandai varētu pievienoties profesors Stīvs Horvats, kurš ir izstrādājis tā saucamo “bioloģiskā pulksteņa” principu, ar kuru var mērīt cilvēka novecošanos.

Savkārt japāņu zinātnieks Šinja Jamanaka, kurš 2012. gadā ieguva Nobela prēmiju, būs uzņēmuma zinātniskās padomes vadītājs.

“Lai arī ir daudz šķēršļi, ko pārvarēt, uzņēmumam ir milzīgs potenciāls,” teica Jamanaka žurnālam “MIT Tech Review”.

Barselonas Biomedicīnas izpētes institūta pārstāvis Manuels Serano neslēpa, ka jaunuzņēmums viņam varētu maksāt no piecām līdz pat 10 reizēm lielāku summu, nekā viņš pelna tagad. Zinātnieks apstiprināja, ka pāno pievienoties “Altos” komandai, kad tā sāks darbu Kembridžā.

“”Altos Labs” filozofija ir balstīta ziņkārības vadītā izpētē. Tas nozīmē – ko mēs vēlamies zināt, to mēs arī pētām, un mums arī ļoti patīk to darīt. Šajā gadījumā mums ir pilnīga izpētes brīvība. Šādā veidā mēs varam meklēt veidu, kā palīdzēt cilvēkiem atjaunoties,” teica Serano.

Jaunības eliksīrs būs realitāte?

Serano noraida apgalvojumus, ka “Altos” primārais mērķis ir peļņa.

“Mērķis ir izprast, kā bioloģiski varētu notikt šūnu atjaunošanās. Jā, nākotnē domāsim arī par peļņu, bet pašlaik tas nav dienaskārtībā,” teica Serano.

“Altos” gan nav vienīgā slepenā kompānija, kas meklē veidus, kā pagarināt cilvēku dzīvi. 2013. gadā “Google” līdzdibinātājs Lerijs Peidžs paziņoja par “Calico Labs” dibināšanu. Šī uzņēmuma galvenie mērķi ir ļoti līdzīgi kā “Altos”.

Arī šis uzņēmums algoja elites līmeņa zinātniekus, maksājot dāsnu algu, tomēr pašlaik īsti nav skaidrs, vai un kāds progress ir panākts “jaunības eliksīra formulas” atrašanā.

Tāpat jāņem vērā, ka Bezosa un Tīla iepriekš atbalstītais uzņēmums “Unity Biotechnology” pagājušajā gadā veica pētījumu, kas piedzīvoja neveiksmi – tika atcelta galvenā pretnovecošanās programma, kā arī tika atlaisti 30% no uzņēmuma darbiniekiem. Pēc šīs programmas izgāšanās uzņēmums koncentrējās uz oftamoloģiju un neiroloģiju.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu