"Theranos" afēra: Holmsa "meloja un krāpās", apgalvo prokurors

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Krāpšanā apsūdzētā uzņēmēja Elizabete Holmsa
Krāpšanā apsūdzētā uzņēmēja Elizabete Holmsa Foto: NICK OTTO/AFP/Scanpix

Trešdien tiesā Sanhosē, Kalifornijā, tika izklāstīti ievadargumenti prāvā pret savulaik daudzsološo uzņēmēju Elizabeti Holmsu, kura pārliecināja investorus ieguldīt miljardiem dolāru medicīniskā tehnoloģijā, kura patiesībā nemaz nedarbojās.

Prokurors norādīja, ka Holmsa "meloja un krāpās, lai iegūtu naudu". Savukārt viņas advokāti apgalvo, ka viņa esot bijusi naiva jaunā uzņēmēja, kuras biznesa ideja diemžēl izgāzās.

"Izgāšanās nav noziegums. Censties, cik spēka, bet ciest neveiksmi - tas nav noziegums," trešdien sacīja 37 gadus vecās Holmsas advokāts Lenss Veids.

Uzņēmuma "Theranos" dibinātāja Holmsa tiesas priekšā stājas saistībā ar sešiem apsūdzības punktiem par krāpniecību. Viņa apgalvoja, ka esot izgudrojusi tehnoloģiju, ar kuru no pirksta varētu saudzīgi paņemt pavisam nelielu asins paraugu analīzēm, aiztaupot nepatīkamo asins ņemšanu no vēnas.

Pateicoties ieguldītāju entuziasmam, kompānijas "Theranos" vērtība sasniedza aptuveni desmit miljardus dolāru, un Holmsa gozējās uz žurnālu vākiem kā viena no pasaules daudzsološākajām jaunajām uzņēmējām. Tikai tad "The Wall Street Journal" un citos medijos sāka parādīties ziņas, ka uzņēmuma vadīja ir melojusi un piepušķojusi, ko spēj izdarīt tās radītā tehnoloģija. Liela mediju uzmanība pievērsta arī Holmsas tiesāšanai - trešdien tiesas ēkas ārpusē stāvēja apmēram 100 cilvēki un bija uzstādītas daudzas televīzijas kameras.

Foto: Nic Coury / AP

Federālie prokurori norāda, ka Holmsa un viņas līdzzinātājs un bijušais romantiskais partneris Ramešs Balvani esot izkrāpuši naudu no investoriem un maldinājuši pacientus, kad "Theranos" testi nonāca tirgū, taču mēdza uzrādīt nepatiesus rezultātus.

"Elizabetei Holmsai aptrūkās laika un naudas, tāpēc viņa nolēma melot," teica prokurors Roberts Līčs, norādot, ka būtisku lomu spēlējusi arī Holmsas spēja apmuļķot žurnālistus.

Iepriekš tiesā iesniegtie dokumenti liek domāt, ka Holmsas advokāti mēģinās pierādīt, ka Balvani manipulēja ar Holmsu, abiem esot iesaistītiem gan biznesa, gan romantiskās attiecībās, un ka Balvani licis piepušķot "Theranos" tehnoloģiju iespējas. Balvani, kurš nākamgad tiks tiesāts atsevišķā prāvā, to noliedzis.

Trešdien Holmsas advokāti tikai deva mājienus par Balvani lomu. Veids izteicās, ka "uzticēšanās [Balvani] kā viņas galvenajam padomdevējam bija viena no viņas kļūdām".

"Holmsas attiecībām ar Balvani bija vēl viena puse, ko sabiedrība vēl nav redzējusi," viņš apgalvoja.

Savukārt prokurori mēģina šo argumentu apgāzt, kā pierādījumu parādot desmitiem īsziņu starp Balvani un Holmsu. "Man tu esi kā vēsma tuksnesī - mans ūdens, mans okeāns," Holmsa rakstīja Balvani 2015.gada maijā.

Veids sacīja, ka Holmsa neesot apzinājusies, ka "Theranos" izstrādātā tehnoloģija nespēs attaisnot uz to liktās cerības. Viņa 15 gadus "strādāja līdz spēku izsīkumam", mēģinot laboratorijas testus padarīt lētākus un pieejamākus.

"Beigu beigās "Theranos" cieta neveiksmi, un Holmsas jaunkundze palika bez nekā," viņš uzsvēra. "Taču izgāšanās nav noziegums. Censties, cik spēka, bet ciest neveiksmi - tas nav noziegums. Kad tiesāšanās būs beigusies, jūs redzēsiet, ka ļaundare, kā viņu tikko aprakstīja valdība, patiesībā ir dzīvs cilvēks, kurš dienu no dienas darīja labāko, ko spēja. Viņa ir nevainīga."

Veids arī sacīja, ka investori esot labi apzinājušies, cik riskanti var būt ieguldījumi Silīcija ielejas jaunuzņēmumos.

Holmsas tiesāšana aizkavējās Covid-19 pandēmijas un viņas grūtniecības dēļ. Šī gada 5.augustā pasaulē nāca Holmsas un viesnīcu biznesa mantinieka Billija Evansa bērns.

Prāva sākās pagājušonedēļ, kad tika izvēlēti zvērinātie. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu