Video ⟩ Apšaude Rīgas centrā, pārbijušies garāmgājēji: Latvijā turpinās militārās mācības (116)

CopyLinkedIn Draugiem X

Sociālajos tīklos tiek izplatīts video ar apšaudi Rīgas centrā, kurā redzami arī pārbijušies garāmgājēji. Iepriekš Nacionālie bruņotie spēki brīdināja par militārajām mācībām „Namejs 2021”, kas notiek arī ārpus militāriem objektiem, "lai pēc iespējas tuvinātu mācību uzdevumu reālajai situācijai". RUS TVNET sazinājās ar video autoru un uzklausīja viņa komentāru.

Videoieraksta autors, Vladimirs Kovins, Rīgas dizaineris, komentēja filmēto: “Es zināju, ka notiek mācības un dažas dienas arī pilsētā notiks kaut kāda darbība. Bet te pēkšņi notika tā, ka mēs pagājām garām mājas stūrim un ieraudzījām visu uzreiz.

Tas bija sasodīti skaļi un reālistiski.

Bet sajūtas ir ļoti dīvainas - apkārt ir desmitiem cilvēku, garāmgājēji un tajā pašā laikā šaušana, pārskrējieni un gulēšana uz zemes. Īsāk sakot, tas viss kopumā izskatās ļoti dīvaini.

Videoierakstā ar sievieti karavīrs stāv aiz stūra, cilvēki iet pa ietvi un pavisam negaidīti pie auss atskan automāta zalve.

Visu nepaspēju nofilmēt, bet šāvieni atskanēja tieši brīdī, kad viņa ar bērnu gāja ap stūri. Tas, protams, nebija speciāli, bet kaut kā muļķīgi gan.

Savukārt aizsardzības ministrijā, komentējot šos videoierakstus, RUS TVNET norādīja, ka

visas Nacionālo bruņoto spēku mācības tiek organizētas, maksimāli ievērojot drošības noteikumus, kā arī vienmēr tiek informēta sabiedrība par gaidāmajām mācībām un iespējamo troksni to laikā, kā tas tika darīts arī šoreiz. Tomēr arī mācību laikā var būt neparedzētas situācijas. Šajā gadījumā nebija domāts nobiedēt kādu iedzīvotāju.

Šādās mācībās tiek izmantota tikai un vienīgi salūtmunīcija, kas rada troksni, bet neapdraud apkārtējo veselību un dzīvību. Arī šajās mācībās tika izmantota salūtmunīcija un šī situācija bija neveiksmīga sagadīšanās, par ko arī atvainojamies.

Aizsardzības ministrija aicina sabiedrību ar izpratni izturēties pret notiekošajām mācībām.

Jau ziņots, ka militāro mācību "Namejs" aktīvā fāze līdz 3.oktobrim norisinās ne tikai Ādažu poligonā un reģionālajos poligonos, bet arī Rīgā un tuvējos novados, kā arī Jelgavā, Kuldīgā, Dobelē, Ventspilī, Aizkrauklē, Jēkabpilī, Preiļos, Daugavpilī, Rēzeknē un citās pilsētās.

"Namejs 2021" norisinās visā Latvijā jau no 30.augusta, lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei gan patstāvīgi, gan arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

"Namejs 2021" scenārijā apvienotas ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes militārajām mācībām "Sudraba bulta", kā arī ar citām Nacionālo bruņoto spēku vienību un štābu taktiskajām lauka mācībām hibrīdā kara draudu pārvarēšanai.

Mācību uzdevumi ir izvērtēt un pilnveidot Nacionālo bruņoto spēku komandvadības sistēmu, stiprināt sadarbību starp vienībām, pārbaudīt un pilnveidot apgādes jautājumus, gaisa un sauszemes operāciju integrācijas procedūras, kā arī īstenot un izvērtēt taktiskās operācijas hibrīda un konvencionāla konflikta apstākļos.

Tāpat militārajās mācībās integrēta sadarbība ar Iekšlietu ministrijas struktūrām, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, pašvaldībām un privātajiem uzņēmumiem, tādējādi stiprinot visaptverošo valsts aizsardzības sistēmu.

Mācības norisinās divās fāzēs - augusta nogalē un septembra pirmajā pusē tiek trenētas darbības hibrīdapdraudējuma apstākļos, savukārt septembra otrajā pusē tiks izspēlēts konvencionālā apdraudējuma scenārijs.

Mācībās piedalās aptuveni 9300 dalībnieku, tostarp Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku karavīri, zemessargi, rezerves karavīri, tostarp Latvijas pilsoņi, kas apgūst rezervistu militārās apmācības kursu, Aizsardzības ministrijas darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls - Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Ieslodzījumu vietu pārvaldes darbinieki.

Komentāri (116)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu