Lietuva sper vēl vienu soli Astravjecas AES boikota virzienā (21)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Astravjecas atomelektrostacija. Ilustratīvs foto
Astravjecas atomelektrostacija. Ilustratīvs foto Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Lietuvas enerģētikas nozares regulators pirmdien apstiprinājis vienpusēju Lietuvas plānu, kas paredz no trešdienas samazināt maksimālo šķērsgriezuma caurlaidības spēju elektropārvades līnijām no Baltkrievijas uz Lietuvu, tādējādi sperot vēl vienu soli, kura mērķis ir neļaut Baltijas valstu tirgū nonākt elektronenerģijai no Baltkrievijā uzceltās Astravjecas atomelektrostacijas (AES).

Līdz ar to Latvija elektroenerģijas tirdzniecībai ar Krieviju varēs izmantot vienīgi tādas jaudas, kas aptuveni atbilst tās līniju caurlaidībai.

"Latvija savā starpsavienojumā vairs neparedzētu mūsu pašreizējās jaudas, tā palielinot komerciālo tirdzniecību (..)," ziņu aģentūrai BNS sacījis Lietuvas Valsts enerģētikas regulēšanas padomes (VERT) priekšsēdētājs Renāts Pocjus. "Tirdzniecībai būtu jāsamazinās aptuveni līdz tādam līmenim, kāds pašlaik tehniski iespējams tirdzniecībai starp Krieviju un Latviju pa šo savienojumu - aptuveni 320 megavatiem."

Esošajā Latvijas un Igaunijas elektroenerģijas tirdzniecības metodikā tiek ņemta vērā maksimālā savienojumu caurlaidība starp Baltkrieviju un Lietuvu, kuru tagad paredzēts mainīt.

Pieminot Latvijas un Igaunijas kolēģu izvirzīto jautājumu par visas sistēmas drošumu, Pocjus uzsvēris, ka jaunā Lietuvas metodika nodrošina nepieciešamo tehnisko plūsmu starp Lietuvu un Baltkrieviju.

Pašlaik Latvija un Igaunija elektroenerģijas tirdzniecībā ar Krieviju balstās uz metodiku, ko Lietuva nav apstiprinājusi. Kā uzskata Lietuvas amatpersonas, tādējādi Lietuvā nonāk elektroenerģija no Astravjecas AES un tiek pārkāpts Seima pieņemtais likums, kas paredz ierobežot elektroenerģijas importu no nedrošām kodolstacijām trešajās valstīs.

Latvija savukārt norāda, ka tirgojas vienīgi ar Krievijā ražotu elektroenerģiju.

Lietuvas valdības komisija jūlijā apstiprināja pārvades sistēmas operatora "Litgrid" izstrādāto plānu, kas paredz samazināt Lietuvas un Baltkrievijas starpsavienojumu caurlaidību. Tas nozīmē, ka līdz jaunas trīspusējas Baltijas valstu vienošanās panākšanai Lietuva balstīsies uz saviem tirdzniecības noteikumiem.

Pērn novembrī, kad Baltkrievija sāka elektroenerģijas ražošanu netālu no Lietuvas robežas uzceltajā Astravjecas atomelektrostacijā, Lietuva saskaņā ar tā dēvēto Antiastravjecas likumu par elektroenerģijas importa ierobežošanu noteica nulles megavatu caurlaidību komerciālajām elektroenerģijas plūsmām no Baltkrievijas.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu