Latvijas uzņēmums ierīko vienu no lielākajiem vēja parkiem Norvēģijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Latvijas uzņēmums SIA "Heavy Cranes", izmantojot "Citadele Leasing" finansējumu smagās mobilās pacēlājtehnikas iegādei, patlaban būvē vienu no lielākajiem vēja parkiem Norvēģijā, kurā vairāk nekā 35 kilometru garumā plānots uzstādīt 72 vēja ģeneratorus, pavēstīja "Citadele Leasing" pārstāvji.

Darbu vienā no topošajiem Norvēģijas lielākajiem vēja parkiem, kas izvietots vairāk nekā 30 kilometrus platā kalnu joslā netālu no Mušjēnas pilsētas valsts vidienē, Latvijas uzņēmums veiks līdz gada beigām. Lai arī vēja parks vēl nav gatavs, tā saražotais elektroenerģijas apjoms nākamo 15 gadu nogrieznī jau ir izpirkts.

"Darbs noris sarežģītos un specifiskos apstākļos - vēja ģeneratorus uzstādām kalnu apvidū. Topošā parka saražoto elektroenerģiju ir nopircis vietējais alumīnija ražotājs, tādejādi nodrošinot sevi ar vienu trešo daļu no rūpnīcas vajadzībām nepieciešamās elektroenerģijas. Mēs nodrošinām smagu konstrukciju un vēja ģeneratoru detaļu pārvietošana un uzstādīšanu. Vēja ģeneratoru elementi ir apmēram 100 tonnas smagi un tie jāpaceļ 104 metru augstumā," pauda "Heavy Cranes" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Lukašuks.

"Citadele Leasing" valdes priekšsēdētājs Ģirts Glāzers skaidroja, ka "Heavy Cranes" darbojas specifiskajā nozarē un pieprasījums pēc mobilajiem smagajiem ceļamkrāniem ir ļoti liels - uz pasūtījumiem nākas gaidīt vairākus gadus, turklāt ceļamkrānu cenas mērāmas miljonos. Pacēlājtehnikas loģistika uz objektiem ir sarežģīta un finansiāli dārga - tikai tehnikas piegāde vien izmaksā simtus tūkstošu eiro.

"Latvijas uzņēmums ir viens no šī sektora vadošajiem spēlētājiem reģionā un līdz šim uzstādījis jau 1000 vēja ģeneratorus. Ilgtspēja kā parametrs ilgtermiņa uzņēmējdarbības plānošanā tādās valstīs kā Zviedrija, Norvēģija, Dānija un Somija ir ļoti augstā līmenī, kas nozīmē, ka Latvijas uzņēmumu dalība Skandināvijas atjaunojamās enerģijas projektos būs labs priekšnosacījums zināšanu nodošanai jau tālāk Latvijā," piebilda Glāzers.

"Mūsu galvenā priekšrocība ir mobilitāte. Uzņēmuma bāze atrodas Ādažos, kas ir apmēram 300 kilometru attālumā no mūsu Baltijas eksporta galvenajām pieturvietām, tuvu ostai. Tieši loģistikas plānošana mēdz būt sarežģītākā darba procesa daļa, jo, lai nogādātu tehniku galapunktā, nepieciešami vairāk nekā 40 kravas auto, pielāgošanās prāmju satiksmei, un arī tehnika montāžai. Tāpēc savus darba plānus un piegādes ķēdi plānojam krietni uz priekšu," pauda Lukašuks.

Uzņēmuma rīcībā ir deviņi ceļamkrāni, kravas helikopters un citi tehnikas vienības elementi, kurus augstas sarežģītības celšanas projektu izpildē apkalpo aptuveni 30 cilvēku liela komanda.

"Heavy Cranes" 2020.gadā strādāja ar 1,383 miljonu eiro apgrozījumu un guva 111 885 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Heavy Cranes" ir izveidots 2018.gadā, atdaloties no SIA "Arsava", lai fokusētos uz darbu eksporta tirgos - galvenokārt Skandināvijā, Lietuvā un Igaunijā. Uzņēmuma vienīgā īpašniece ir Inga Lāce.

"Citadele Leasing" ir "Citadeles" grupas uzņēmums ar filiālēm Igaunijā un Lietuvā, kas Baltijas privātpersonām un uzņēmumiem piedāvā pilnu līzinga pakalpojuma klāstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu