Jautā ekspertam: ko jogā simbolizē labā un kreisā puse?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Inese Rudzīte-Burbe

"Kāpēc pēc meditācijas, ceļoties augšā, vienmēr to dara caur labo sānu? Kāpēc citreiz liekam labo kāju priekšā lotosa pozai un citreiz kreiso? Kas slēpjas šajās pusēs - labajā un kreisajā?" jautā "Miera atslēga - viss ir tevī!" lasītāja. Atbild jogas nodarbību pasniedzēja Līga Ozola.

Jogā ķermeņa labā puse simbolizē siltu, aktīvu un vīrišķīgu enerģiju, savukārt kreisā puse ir vēsa, sievišķīga un mierīga enerģija.

Jogas nodarbības beigās parasti notiek relaksācija (Šavasana), kuras laikā, guļot uz muguras, pavadām vismaz 7-15 minūtes un pēc tam lēni apsēžamies caur vienu vai otru sānu.

Dažādās jogas skolās praktizē dažādi, un ir skolas, kur pieņemts celties arī caur kreiso sānu.

Jogas skolotāja Līga Ozola savās jogas nodarbībās praktizē celšanos caur labo sānu, un tam ir vairāki iemesli:

1. Relaksācijas laikā palēninās sirdspuksti, asinsrite, samazinās ķermeņa temperatūra, aktivizējas parasimpātiskā nervu sistēma, kas ļauj atslābt gan prātam, gan ķermenim. Lai saglabātu panākto miera stāvokli un atslogotu sirdi no liekas aktivizācijas, maigāks veids, kā no guļus stāvokļa apsēsties, ir caur labo sānu.

2. Enerģētiski apvelšanās guļus stāvoklī uz labo sānu atbrīvo un aktivizē kreiso nāsi (ida nadi), kas atbild par vēso un mierīgo enerģiju ķermenī. Tādējādi, ceļoties tieši caur labo sānu, miera sajūta turpina būt ķermenī bez traucējuma.

3. Tradicionāli Indijā ir pieņemts ienākt telpā ar labo kāju. Gandrīz visā pasaulē sasveicinoties mēs viens otram sniedzam tieši labo roku.

Simboliski labā puse attēlo austrumus un saullēktu, tāpēc, pagriežoties pa labi, pretī austošai saulei, tiecamies pēc tās svētības un mātišķā siltuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu