Pasaulē garākā alu sistēma nu kļuvusi vēl garāka (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mamuta alu sistēma
Mamuta alu sistēma Foto: AP/Scanpix

Pēc vairākām stundām darba, kuras pētnieki pavadīja, kartējot papildus 13 kilometru garas ejas, pasaulē garākā alu sistēma Mamuta alas nacionālajā parkā Kentuki nu kļuvusi vēl garāka.

Mamuta alas ejas nu kopējā garumā sasniegušas 676 kilometrus. Šīs alu sistēmas mērīšana un kartēšana pētniekiem bija pamatīgs izaicinājums.

“Daudzas no alas ejām ir garas, grūti pieejamas un stāvas. Vietumis tās ir ļoti šauras, vertikālas, pilnas ar ūdeni un dubļiem. Pēc gājiena kartogrāfi iegūtos datus pārveidoja kartē. Citi brīvprātīgie savukārt darbojās ārpus alām. Mēs esam ļoti lepni par rezultātu,” paziņojumā rakstīja pētniece Kārena Vilmesa.

Šī nav pirmā reize, kad Mamuta alu sistēma ir “izaugusi”. Par pasaules rekordisti oficiāli tā kļuva 1969. gadā, kad tika aplēsts, ka tā ir 105 kilometrus gara. 1972. gadā 14 stundas garā izpētē tika atklāta saikne starp Mamuta alu un Flinta alu sistēmu, padarot Mamuta alu sistēmu 232 kilometrus garu.

Mamuta alas nacionālā parka karte
Mamuta alas nacionālā parka karte Foto: Wikimedia Commons

Kopš tā laika veikti vēl vairāki pētījumi un atklājumi, kas likuši Mamuta alu sistēmai tikai pieņemties garumā.

“Ja runājam par atklājumiem Mamuta alu sistēmā, tad tiem tiešām nav saredzams gals,” rakstīts Mamuta alas nacionālā parka “Facebook” kontā.

Mamuta alu sistēma ir patiesi plašs eju labirints, kas veidojies kaļķakmens erozijas dēļ. Šo fenomenu pētnieki sauc par karsta topogrāfiju.

Katru gadu Mamuta alu sistēmu apmeklē vairāk nekā divi miljoni cilvēku. Tur dzīvo aptuveni 130 savvaļas dzīvnieku sugu, to skaitā 14 troglobītu sugas. Tie ir dzīvnieki, kas dzīvo tikai alās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu