Atrisināta situācija ar "Olainfarm" bloķētajiem kontiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Publicitātes foto

Atrisināta situācija ar zāļu ražotāja AS "Olainfarm" bloķētajiem kontiem, liecina kompānijas paziņojums biržai "Nasdaq Riga".

"Olainfarm" pauž, ka bankas konti tika bloķēti divas reizes, "Olainfarm" ieskatā, nepamatotas tiesu izpildītāja rīcības dēļ, no kā varēja izvairīties, tiesu izpildītājam objektīvi izvērtējot uzņēmuma finanšu stāvokli.

Jau vēstīts, ka bijušie "Olainfarm" padomes locekļi Kārlis Krastiņš un Haralds Velmers pieprasījuši no uzņēmuma kompensācijas par atbrīvošanu no amata, un ar Rīgas apgabaltiesas zvērināta tiesu izpildītāja Aināra Šusta palīdzību vismaz Velmers kompensāciju arī saņēmis.

Laikraksta "Diena" rīcībā esošā informācija liecina, ka strīda pamatā ir zvērinātas notāres Kristīnes Kreiles 2021.gada 2.septembrī izdoti notariālie izpildu akti par 132 416 eiro piedziņu par labu Velmeram un 132 414 eiro piedziņu par labu Krastiņam. Šo summu pamatā ir atbrīvoto padomes locekļu kompensācijas pieprasījums 12 mēnešu fiksētās atlīdzības apjomā.

Uzņēmuma padomi, kurā darbojās arī Velmers un Krastiņš, apstiprināja 2019.gada 1.aprīļa akcionāru sapulcē, tās pilnvaras nosakot uz pieciem gadiem. Šogad 17.jūnijā "Olainfarm" akcionāru sapulcē tika nolemts iepriekšējo padomi atlaist un ievēlēt jaunu. Rezultātā Velmers un Krastiņš līdz ar citiem padomes locekļiem savus amatus zaudēja.

Pirms 17.jūnija akcionāru sapulces Krastiņš un Velmers esot zaudējuši "Olainfarm" vairākuma akcionāru uzticību, tāpēc viņiem netika izmaksātas kompensācijas par pirmstermiņa atlaišanu.

Tomēr viņi izmantojuši savlaicīgi nodrošinātās iespējas vērsties ar piedziņu pret "Olainfarm", vēsta "Diena". Prasības balstītas uz 2019.gada 31.oktobrī taisītiem notariāliem aktiem "Vienošanās par kompensācijas izmaksas kārtību".

Tiesu izpildītājs nobloķējis "Olainfarm" bankas kontu. Pēc Velmera prasītās summas pārskaitīšanas uz tiesu izpildītāja kontu, "Olainfarm" konts ticis atbloķēts, taču jau pēc divām dienām tas pilnībā bloķēts vēlreiz pēc Šusta vēl vienas prasības - jau Krastiņa prasītās summas piedziņai.

"Olainfarm" vadība norāda uz niansi, ka abi notāres izpildraksti par piedziņas īstenošanu ir datēti ar 2.septembri un, diezgan ticami, ka Šusts tos saņēmis vienlaicīgi. Līdz ar to tiesu izpildītāja rīcība, divas reizes pēc kārtas pilnībā bloķējot "Olainfarm" kontu, rada aizdomas par apzinātu rīcību, lai kaitētu "Olainfarm" reputācijai un biznesa procesiem. Abas reizes konts bloķēts pilnībā, nevis bloķēts tikai konkrēts apjoms naudas līdzekļu piedzenamo summu apjomā.

"Dienas" rīcībā esošā informācija liecina, ka Šusts ir pārskaitījis Velmeram 90 440 eiro, kas ir Velmera pieprasītā summa pēc nodokļu atskaitīšanas. Pārējie 41 976 eiro ir ieskaitīti Valsts kasē.

Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka nopircis 42,56% "Olainfarm" akciju un kļuvis par lielāko "Olainfarm" akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā tika aizturētas vismaz trīs personas. Aģentūras LETA rīcībā esoši dokumenti liecina, ka kopā ar šo čehu firmu pie akcijām plānojuši tikt arī bijušie "Olainfarm" padomes locekļi Velmers un Krastiņš.

"Black Duck Invest" iepriekš paziņoja, ka farmācijas grupa "Repharm" kontroli "Olainfarm" pārņēmusi pretlikumīgi un "Black Duck Invest" turpinās aizstāvēt savas tiesības Latvijas un Čehijas tiesās, lai panāktu ar "Olmafarm" noslēgtā "Olainfarm" akciju iegādes darījuma izpildi.

Kā vēstīts, "Repharm" grupas māteskompānija "AB City" paziņojusi, ka obligātajā akciju atpirkšanas piedāvājumā palielinājusi līdzdalību "Olainfarm" kapitālā līdz 48,1%.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājā 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu