Ja darba devējs nodarbinātajam piemaksā par vakcinēšanos, pastāv pārkāpuma risks (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Izkārtne - Valsts darba inspekcija.
Izkārtne - Valsts darba inspekcija. Foto: Ieva Lūka/LETA

Lai gan Latvijas sabiedrību mudina aktīvi vakcinēties, uzņēmēju iespējas finansiāli motivēt savus darbiniekus vakcinēties ir diezgan ierobežotas – pat gadījumos, kad uzņēmuma kasē šim nolūkam būtu nauda un priekšniecība potēšanās prēmiju izmaksāt vēlētos, attiecīgās prēmijas var tikt uzskatītas par Darba likuma pārkāpumu, vēsta TV3 Ziņas.

 Lai uzņēmumos motivētu strādājošos vakcinēties, darba devēji mēdz atsevišķos gadījumos piemaksāt par vakcinēšanos darbiniekam, taču šādu rīcību Valsts darba inspekcija var traktēt kā pārkāpumu.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (A/P) norāda, ka runājis ar vairākiem ražojošiem uzņēmumiem, kuri piemaksā pie algas darbiniekiem, ja viņi ir vakcinējušies.

“Dzirdēju, ka Valsts darba inspekcija aizrāda vai pat vēlas sodīt šādus gadījumus,” stāsta Skride.

Atbilstoši Darba likuma normām piemaksas un prēmijas ir daļa regulārās atlīdzības par darbu, un te strikti jāievēro vienlīdzības princips. Pastāv gan otra komponente – jebkura cita veida atlīdzība saistībā ar darbu. To izmantot drīkst, nodrošinot šo iespēju visiem.

Andra Auziņa, Valsts darba inspekcijas direktora vietniece, norāda, ka tā ir dažāda cita veida motivācija, piemēram, veselības apdrošināšana, dažādas apmaksātas aktivitātes vai darbinieka nogādāšana vakcinēšanas vietā, brīvas dienas piešķiršana pēc vakcinācijas.

Lai gan inspekcija iesaka no tā atturēties, šādi varētu noformēt arī vienreizēju naudas balvu par vakcinēšanos. Sodi par nevienlīdzīgu attieksmi nav piemēroti, bet ir atsevišķas lietas lietvedībā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu