OPEC līdz 2045.gadam prognozē globālā naftas pieprasījuma kāpumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC otrdien prognozēja, ka naftas pieprasījums pasaulē līdz 2045.gadam palielināsies un nafta saglabāsies kā dominējošais enerģijas avots, neskatoties uz brīdinājumiem, ka naftas patēriņam jāsamazinās, lai cīnītos pret klimata izmaiņām.

OPEC norāda, ka pieprasījumu veicinās attīstības valstis, bet turīgākajās valstīs tas no 2023.gada sāks samazināties.

"Enerģijas un naftas pieprasījums 2021.gadā būtiski palielinājies pēc ievērojamā krituma 2020.gadā, un turpmāks kāpums tiek prognozēts ilgtermiņā," OPEC ziņojumā konstatē organizācijas ģenerālsekretārs Mohammads Barkindo.

Prognozes liecina, ka naftas pieprasījums pasaulē laika periodā no 2020.gada līdz 2045.gadam palielināsies no 90,6 miljoniem barelu dienā līdz 108,2 miljoniem barelu dienā.

Taču, salīdzinot ar 2019.gadu, kad pasauli vēl nebija skārusi koronavīrusa pandēmija, naftas pieprasījums šajā periodā pieaugs vien par 8,2 miljoniem barelu dienā, lēš OPEC.

Globālais pieprasījums pēc naftas straujāk pieaugs dažos turpmākajos gados, bet tad kāpuma temps pakāpeniski palēnināsies un pēc 2035.gada gandrīz apstāsies, sacīts OPEC ziņojumā.

Tikmēr Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA) maijā brīdināja, ka jāatceļ visi nākotnes fosilo kurināmo projekti, ja pasaule vēlas ierobežot globālo sasilšanu. IEA publiskotajā ziņojumā tika norādīts, ka pieprasījums pēc naftas nedrīkst atgriezties 2019.gada līmenī, un tam 2030.gadā jāsamazinās līdz 72 miljoniem barelu dienā un līdz 24 miljoniem barelu dienā 2050.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu