Vācijā Brīvo demokrātu partija plāno koalīcijas sarunas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: DAVID GANNON/AFP

Liberālā Vācijas Brīvo demokrātu partija (FDP) grasās iesaistīties koalīcijas sarunās gan ar sociāldemokrātiem (SDP), kas uzvarējuši svētdien notikušajās Bundestāga vēlēšanās, gan ar konservatīvajiem, kas ieguvuši nedaudz mazāk balsu.

Sarunas ar kristīgajiem demokrātiem (CDU) un to Bavārijas māsaspartiju Kristīgi sociālo savienību (CSU), kas uz kanclera amatu izvirzījuši Armīnu Lašetu, notiks sestdien, bet tikšanās ar SPD, kas valdības vadītāja amatam piedāvā Olafu Šolcu, paredzēta svētdien, pavēstījis FDP ģenerālsekretārs Folkers Visings.

Tikmēr zaļo līdzpriekšsēdētāja Annalēna Bērboka, kas vēlēšanās startēja, kā savas partijas kandidāte uz kanclera krēslu, paziņojusi ka vides aizstāvji sāks koalīcijas sarunas ar SPD.

Kā ziņots, saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc visu balsu saskaitīšanas, par SPD balsojuši 25,7% vāciešu, kamēr CDU/CSU atbalstījis 24,1% vēlētāju.

Ņemot vērā nelielo balsu starpību, pretenzijas uz valdības veidošanu izteikušas abas nometnes, un tīri aritmētiski katra no tām var izveidot vairākuma koalīciju, ja spēs nodrošināt nepieciešamo citu partiju atbalstu.

Gan SPD, gan CDU/CSU cer, ka spēs pārliecināt FDP un zaļos iesaistīties koalīcijā tieši ar viņiem, nevis ar sāncenšiem.

Kopš otrdienas vakara notiek FDP un zaļo sarunas, lai noskaidrotu abu partiju pieeju turpmākajām koalīcijas sarunām.

Kamēr FDP dod priekšroku sadarbībai ar konservatīvajiem, zaļo programmai tuvāki ir sociāldemokrāti.

Bērboka pavēstījusi, ka zaļie vēlreiz ar FDP pārstāvjiem tiksies piektdien, bet pēc tam svētdien paredzēta tikšanās ar SPD. Savukārt tikšanās ar konservatīvajiem plānota nākamnedēļ.

Bērboka tomēr uzsvērusi, ka, viņasprāt, vēlēšanu rezultāti liecina par prasību pēc atjaunotnes un jaunas valdības. Viņa piebildusi, ka ir pareizi ar SPD runāt kā ar vēlēšanu uzvarētājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu