Kafejnīcas "Lūša miltu darbnīca" īpašnieks pārsūdz VID lēmumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA "KL Retail" valdes loceklis Kristaps Lūsis piedalās preses konferencē "Vai nodokļi sekmēs tautsaimniecības un MVU attīstību?".
SIA "KL Retail" valdes loceklis Kristaps Lūsis piedalās preses konferencē "Vai nodokļi sekmēs tautsaimniecības un MVU attīstību?". Foto: Ieva Čīka/LETA

Pārtikas tirgotājs un kafejnīcu "Lūša miltu darbnīca" īpašnieks SIA "KL Retail" pārsūdzējis Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmumu ar kuru uzņēmumam likts atmaksāt tam pērn piešķirto dīkstāves pabalstu 4641 eiro apmērā, sacīja kompānijas valdes loceklis un īpašnieks Kristaps Lūsis.

Viņš norādīja, ka pirmais Covid-19 vilnis pagājušā gada pavasarī skāra arī uzņēmuma konditorejas cehu un kafejnīcu Rīgā, Aleksandra Čaka ielā 68, un tos uz nepilniem diviem mēnešiem nācās slēgt.

Lūsis uzsvēra, ka, pārbaudot jebkuru informāciju par "KL Retail" VID datubāzē, redzams, ka uzņēmumam ir vēl 15 veikali, kuri strādā, kā arī redzams kompānijas deklarētais ikmēneša apgrozījums. "Tātad VID visa informācija faktiski ir pieejama. Šobrīd mums tiek pārmests, ka esam maldinājuši iestādi un sniegušu nepatiesu informāciju. Tikai nesaprotu, ko konkrēti esam nepatiesi snieguši - konkrēti bijām norādījuši, kas nestrādā! Ka konkrētās struktūrvienības ieņēmumi ir 0 eiro saistībā ar tās slēgšanu," Lūsis pauda neizpratni.

"KL Retail" pārsūdzētajā lēmumā teikts, ka uzņēmums dīkstāves pabalstu par 2020.gada aprīli un 2020.gada maiju 4641eiro apmērā ir pieprasījis un saņēmis nepamatoti, un noteikts, ka kompānijai tas ir jāatdod valstij atpakaļ.

VID ieskatā dīkstāves pabalsti par 2020.gada aprīli un maiju septiņiem uzņēmuma darbiniekiem ir tikuši pieprasīti un izmaksāti nepamatoti, jo konstatēts, ka "KL Retail" iesniegumos par 2020.gada aprīlī un maijā prognozēto apgrozījumu ir norādījusi 0 eiro, bet uzņēmuma deklarētais kopējais saimnieciskās darbības apgrozījums 2020.gada aprīlī ir bijis 496 668 eiro, savukārt maijā - 547 207 eiro, kas ir vairāk nekā 2019.gada 12 mēnešu vidējā kopējā darījumu vērtība. Tādējādi VID uzskata, ka "KL Retail" neatbilst Ministru kabineta noteikumos par Covid-19 izraisītās krīzes skartiem darba devējiem, kuri kvalificējas dīkstāves pabalstam un nokavēto nodokļu maksājumu samaksas sadalei termiņos vai atlikšanai uz laiku līdz trim gadiem paredzētajiem pabalsta piešķiršanas kritērijiem.

Vienlaikus uzņēmums šādu VID lēmumu uzskata to par nepamatotu, prettiesisku un atceļamu, tādēļ to pārsūdzējis.

"KL Retail" uzskata, ka VID lēmums vispār nesatur nekādas juridiska rakstura argumentācijas tam, kāpēc tiesību normās paredzētie kritēriji būtu attiecināmi tikai un vienīgi uz nodokļu maksātāju kopējās saimnieciskās darbības ieņēmumu samazinājumu, un kāpēc tie nebūt attiecināmi uz nodokļu maksātāju atsevišķu struktūrvienību saimnieciskās darbības ieņēmumu samazinājumu.

Uzņēmuma ieskatā "KL Retail" bija tiesības pieteikties dīkstāves pabalsta piešķiršanai, jo konkrētās tiesību normas, kas minētas attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos, ņemot vērā to gramatisko konstrukciju, neparedzēja kopējo saimniecisko ieņēmumu samazinājumu, kā arī neparedzēja nekādas ne tiešas, ne arī netiešas norādes par to, ka ieņēmumu samazinājums nebūtu attiecināms arī uz konkrētu struktūrvienību saimniecisko ieņēmumu samazinājumu.

"KL Retail" par šo jautājumu esot konsultējusies arī ar VID darbinieci, kura nekādas konkrētas atbildes par situācijas atbilstību kritērijiem nesniedza, taču ieteica iesniegumu pabalsta piešķiršanai tomēr iesniegt, paskaidrojot, ka Iestāde katra gadījuma atbilstību noteiktajiem kritērijiem vērtēs individuāli un, ja pabalsta piešķiršana neatbildīs kritērijiem, pabalsta izmaksa vienkārši tiks atteikta.

Tādējādi "KL Retail" 2020.gada 24.aprīlī pieteicās dīkstāves pabalstam par aprīli, dīkstāves iestāšanās pamatojumā minot, ka slēgta kafejnīca un konditorejas cehs A.Čaka-68, Rīgā, saistībā ar strauju pieprasījuma kritumu. Tāpat arī veikalos krasi samazinājies pieprasījums pēc konditorejas izstrādājumiem, kā arī izdots Pārtikas un veterinārā dienesta rīkojums par nefasētas pārtikas produktu tirdzniecības aizliegumu pandēmijas laikā, bet uzņēmumam nav atbilstošas iekārtas, kas varētu nodrošināt produktu fasēšanu un apdruku ar produkta sastāvdaļām

Papildus iesniegumā norādīts konkrētās uzņēmuma struktūrvienības 2019.gada vidējais apgrozījums, kas bija 7478 eiro. Savukārt vidējais apgrozījums struktūrvienībā par periodu no 2019.gada 1.janvāra līdz 1.martam bija 7393 eiro, bet 2020.gada sākumā tas bija 0 eiro.

Maija beigās uzņēmums iesniedza pieprasījumu dīkstāves pabalstam par vēl vienu mēnesi, pamatojumā norādot tos pašus iemeslus, ko aprīlī. Pabalstus gan par 2020.gada aprīli, gan maiju VID uzņēmumam piešķīra, bet šā gada 15.septembrī VID pieņēma lēmumu, kas paredz pabalstu atmaksu.

Savukārt VID pārstāvji aģentūrai LETA skaidroja, ka dīkstāves pabalstam bija tiesīgi pieteikties krīzes skartie darba devēji un krīzes skartie nodokļu maksātāji, kuru ieņēmumi no saimnieciskās darbības 2020.gada martā, aprīlī, maijā vai jūnijā, salīdzinot ar 2019.gada 12 mēnešu vidējiem ieņēmumiem vai to mēnešu vidējiem ieņēmumiem, kuros uzņēmums faktiski darbojies laikposmā no 2019.gada 1.janvāra līdz 2020.gada 1.martam, samazinājušies par 30%.

VID pārstāvji uzsvēra, ka "KL Retail" apgrozījums par noteikto periodu ne tikai nesamazinājās, bet pat palielinājās.

"KL Retail" iesniegumā par 2020.gada aprīli prognozēto apgrozījumu ir norādījusi 0,00 eiro, savukārt deklarētais apgrozījums 2020.gada aprīlī ir 496 668,15 eiro un salīdzinājumā ar 2019.gada 12 mēnešu vidējo kopējo darījumu vērtību 477 553,3 eiro - apgrozījuma pieaugums veido 4%.

Savukārt "KL Retail" iesniegumā par 2020.gada maiju prognozēto apgrozījumu ir norādījusi 0,00 eiro, savukārt deklarētais apgrozījums 2020.gada maijā ir 547 207,42 eiro un salīdzinājumā ar 2019.gada 12 mēnešu vidējo kopējo darījumu vērtību 477 553,30 eiro apgrozījuma pieaugums sastāda 15%.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "KL Retail" reģistrēts 2011.gada aprīlī, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 53 467 eiro. Lūsis ir vienīgais kompānijas īpašnieks. 2020.gadā "KL Retail" strādāja ar 6,384 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās 3,5 reizes un bija 18 206 eiro.

"KL Retail" pieder 15 "Lats" pārtikas veikali vairākās Latvijas vietās, ka arī divas kafejnīcas "Lūša miltu darbnīca" Rīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu