Šogad Ziemassvētkiem jāsāk gatavoties ļoti laicīgi (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Koronavīrusa pandēmijas izraisītā loģistikas krīze ietekmē arī preču piegādi Latvijā, tāpēc Ziemassvētkiem vajadzētu gatavoties laikus, iesaka loģistikas uzņēmuma AS “Schenker” valdes loceklis Kristo Vragers.

Pēc Vragera domām, gan uzņēmumiem, gan patērētājiem par Ziemassvētku precēm šogad jāsāk domāt krietni agrāk.

"No vienas puses, vēlamā produkta krājumi var negaidīti beigties, un, no otras puses, tas var kaut kur aizkavēties loģistikas šķēršļu dēļ," brīdina Vragers.

Pandēmijas izraisīto karantīnas ierobežojumu dēļ jūras pārvadājumu piegādes grafiki tiek regulāri pārkāpti. Preces no jūras konteineriem neienāk tirgos, un paši konteineri neatgriežas ostās. Traucējumus pastiprina arī atsevišķi gadījumi, kuriem ir milzīga ietekme uz globālajām piegādes ķēdēm. Piemēram, konteinerkuģa „Ever Given“ avārija, taifūni Āzijā un nulles līmeņa Covid politika Ķīnā, kuras dēļ uz laiku tika slēgtas Jantjaņas un Ningbo ostas un Šanhajas lidosta.

“Šobrīd visā pasaulē reidā stāv aptuveni 300 kuģu ar aptuveni 2,4 miljoniem konteineru. Tam sekos sniega lavīnas efekts - ostām nebūs pietiekami daudz resursu iekraušanai, konteineri neatgriezīsies laikus, un konteineru trūkuma dēļ netiks nosūtīti jauni sūtījumi.

Dzelzceļa transports, kas ir svarīga alternatīva jūras transportam, arī ir sarežģītā situācijā ierobežojumu un rekordlielā pieprasījuma dēļ. Nesen nozīmīgā dzelzceļa maršrutā uz Kazahstānas robežas bija izveidojusies 50 vilcienu rinda, kas bija piekrauti ar precēm,” turpina Vragers, piebilstot, ka notiekošā lidojumu atcelšana ietekmē arī situāciju ar gaisa transportu.

"Skatoties no otras puses, ekonomika šobrīd atrodas spēcīgas izaugsmes fāzē, un dažādu valstu eksporta un importa rādītāji vidēji par 30-50 % pārsniedz iepriekšējā gada rādītājus, kas kopā rada "perfekto vētru" loģistikā,” uzsver Vragers.

“Viss iepriekš minētais atspoguļojas tajā, ka preču piegāde tiek veikta ne tikai ar kavēšanos, bet arī ir nepieredzēti dārga. Piegādes problēmas tieši skar gan Latvijas uzņēmējus, gan ikvienu iedzīvotāju.

Elastīgākie uzņēmumi atrod jaunus piegādātājus Eiropā vai pārkārto savas piegādes ķēdes un samazina riskus. Tomēr cilvēkiem par Ziemassvētkiem vajadzētu sākt domāt jau tagad,” iesaka Vragers.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu