Birža apturēs tirdzniecību ar "Olainfarm" akcijām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone / LETA

Biržas "Nasdaq Riga" valde pieņēmusi lēmumu no 14.oktobra tirdzniecības sesijas sākuma apturēt tirdzniecību ar zāļu ražotājas AS "Olainfarm" akcijām, teikts biržas paziņojumā.

Lēmums pieņemts, pamatojoties uz "Olainfarm" iesniegumu, kurā tas lūdz apturēt tirdzniecību ar uzņēmuma akcijām, jo 14.oktobrī ir sasaukta "Olainfarm" ārkārtas akcionāru sapulce, kuras darba kārtībā ir iekļauts jautājums par akciju izslēgšanu no regulētā tirgus.

Uzņēmums lūdz tirdzniecību apturēt līdz brīdim, kad tiks publiskota informācija par ārkārtas akcionāru sapulces norisi un pieņemtajiem lēmumiem.

Biržas lēmums par tirdzniecības atjaunošanu tiks paziņots atsevišķi.

Jau ziņots, ka jautājums par "Olainfarm" akciju izslēgšanu no regulētā tirgus un citi jautājumi darba kārtībā iekļauti pēc akcionāra SIA "Olmafarm", kas pārstāv 42,56% no "Olainfarm" pamatkapitāla, pieprasījuma.

"Olainfarm" valde vērš akcionāru uzmanību, ka akcionāram, kurš šajā jautājumā balsojis "par", var rasties tiesiskas sekas, tas ir, pienākums izteikt obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likumam.

Tikmēr veselības uzņēmumu grupas "Repharm" mātesuzņēmums AS "AB City", ņemot vērā plānoto "Olainfarm" akcionāru sapulces lēmumu par akciju izslēgšanu no biržas, ievietojis biržā akciju pirkšanas uzdevumu par cenu 9,26 eiro, kas tiks uzturēts, līdz sāksies obligātā akciju atpirkšana.

Paziņojumā biržai teikts, ka "AB City" kontrolē ir 48,1% no "Olainfarm" balsstiesībām, un saskaņā ar Finanšu instrumentu tirgus likumu pirms akciju izslēgšanas no regulēta tirgus ir jāveic obligāta akciju atpirkšana.

Pēc "AB City" aprēķiniem akciju atpirkšanas cena būs 9,26 eiro par katru akciju.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai.

Tomēr Finanšu kapitāla un tirgus komisija (FKTK) atļāva "AB City" izteikt "Olainfarm" akciju atpirkšanas obligāto piedāvājumu, jo "AB City" uz netiešas līdzdalības pamata bija ieguvusi no "Olainfarm" akcijām izrietošās balsstiesības, kas veidoja 30,85% no balsstiesīgo akciju kopskaita. "AB City" akciju atpirkšanas obligātajā piedāvājumā un papildus izsludinātajā akciju pārdošanas iespējā palielināja līdzdalību "Olainfarm" kapitālā līdz 48,1%.

Tikmēr Čehijas uzņēmums "Black Duck Invest" apgalvo, ka no "Olmafarm" nopircis 42,56% "Olainfarm" akciju un kļuvis par lielāko "Olainfarm" akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana.

"Black Duck Invest" paziņojis, ka ir izpildījis akciju pārdošanas un pirkšanas līgumā ar "Olmafarm" ietvertās saistības un atbilstoši līguma noteikumiem pārskaitījis bankas norēķinu kontā pirkuma maksas daļu par akcijām - 30 miljonus eiro. Atbilstoši līgumam nauda par 42,5% "Olainfarm" akcijām ir deponēta bankas kontā, līdz otra darījuma puse izpildīs savas saistības, pārskaitot akcijas.

Pēc 30 miljonu eiro pārskaitīšanas "Black Duck Invest" ir nosūtījis paziņojumu FKTK par nozīmīgas līdzdalības iegūšanu "Olainfarm".

"Black Duck Invest" pārstāvis Vojtehs Kačena apgalvo, ka tas nozīmē, ka "Black Duck Invest" ir ieguvis visas ar nopirktajām akcijām saistītās un no tām izrietošās tiesības, tostarp balsstiesības "Olainfarm" akcionāru sapulcē.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājās 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu