Kā pensionāru pāris ieguva dimantu stundas laikā (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Atradumu Norīna nosaukusi sava vīra kaķa vārdā
Atradumu Norīna nosaukusi sava vīra kaķa vārdā Foto: "The State Parks of Arkansas", facebook.com

Norīna Vredberga un viņas vīrs Maikls uz Arkanzasas dimantu krāteri devās bez īpašām cerībām atrast lielo lomu. Norīnas no zemes putekļiem paceltais dzeltenais akmens izrādījās dimants, kas svēra 4,38 karātus jeb nepilnus 900 miligramus. To viņa atrada pēc stundu ilgas pastaigas. “Akmens izskatījās tīrs un spīdīgs, tādēļ to vienkārši pacēlu,” saka Norīna.

Dimants ir pupiņas lielumā, bumbiera formā un ar citronīgu nokrāsu, pastāstīja krātera atbildīgais Keilebs Houels. “Apskatīdams to mikroskopā, pabrīnījos par neparasto krāsu un formu,” viņš saka.

Laimīgā pensionāre un viņas dimants
Laimīgā pensionāre un viņas dimants Foto: "The State Parks of Arkansas", facebook.com

Norīnai un Maiklam uzsmaidījusi veiksme, jo krātera apmeklētājiem parasti ļauj paturēt savus atradumus. Kopš 1906. gada krāterī atrasti vairāk nekā 75 000 dimantu. 2021. gadā vien reģistrēti 258 atradumi, vidēji viens vai divi dienā, un to kopējais svars ir 46 karāti jeb nedaudz vairāk par 9 gramiem.

Dārgo atradumu viņa sauks par “Lūsijas dimantu” par godu sava vīra kaķim, kura spalvā rotājas dzintardzeltena krāsa.

Vietējie iedzīvotāji “Facebook” vietnē sveic Norīnu ar atradumu, bet daži brīnās, kādēļ viņa par to informējusi medijus.

“Tā arī nekad neesmu sapratis, kādēļ cilvēki, kuri atrod dimantus šādā veidā, par to ziņo medijiem. Tagad viņiem par to būs jāmaksā milzīgs nodoklis valstij. Vienkārši iebāz to kabatā un pazūdi,” iesaka Kregs Ričardsons.

“Dimanta vērtība nekritīsies nekad. Pat tiem, kurus tagad sintezē laboratorijās,” saka Abhidžits Gošs.

Foto: "The State Parks of Arkansas", facebook.com

Arkanzasas krāteris ir viena no retajām dārgakmeņu atradnēm ASV, kurā tiek ielaisti apmeklētāji un kur tie atradumus drīkst paturēt. Kopš 2020. gadā atrastā 9 karātu lieluma dimanta šis ir otrs lielākais.

“Facebook” komentāros arī jautā, kāda ir dimanta vērtība naudā. Precīzu summu krātera pārstāvji pašlaik izvairās nosaukt, bet 1990. gadā atrasto dimantu iekala zelta gredzenā, ko viņi pēc tam atpirka par 34 tūkstošiem dolāru un ievietoja vietējā ekspozīcijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu