Valsts prezidents pozitīvi vērtē ieceri likumā nostiprināt Rīgai valsts galvaspilsētas statusu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits pozitīvi vērtē ieceri likumā nostiprināt Rīgai valsts galvaspilsētas statusu. Šodien, sakot uzrunu svinīgajā Rīgas domes sēdē, Levits atzīmēja, ka Rīgas metropoles areālā dzīvo 52% Latvijas iedzīvotāju un šajā teritorijā tiek saražots 71% no Latvijas iekšzemes kopprodukta.

Tādēļ, ja gribam attīstīt valsti, esot jāattīsta Rīga un Pierīga, kas būšot visas valsts attīstības dzinējs, teica prezidents.

Lai to labāk paveiktu, nepieciešams arī likuma līmenī nostiprināt galvaspilsētas statusu, pauda Levits, pozitīvi novērtējot Rīgas un Pierīgas pašvaldību aktivitātes piedaloties, Pašvaldību likuma pilnveidošanā.

Jau ziņots, ka Rīgas dome un Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas Metropole" iesniegusi vairāk nekā 20 priekšlikumus Saeimai grozījumiem pašvaldību likumam, aicinot tajā noteikt Rīgai valsts galvaspilsētas statusu.

Ņemot vērā Rīgas īpašo nozīmi visas Latvijas un starptautiskā kontekstā un daudzpusīgās funkcijas, ko pilsēta nodrošina papildus citu Latvijas pašvaldību funkcijām, priekšlikumu autori aicina Saeimu likumprojektā skaidri norādīt, ka Rīga ir Latvijas galvaspilsēta.

Tāpat Saeima tiek aicināta likumā stiprināt pašvaldību organizāciju iespējas ietekmēt lēmumu pieņemšanu Saeimā un valdībā, kā arī likumā paredzēt iespēju radīt tiesisku pamatu pašvaldību savstarpējās sadarbības mehānismiem.

Likumprojektam iesniegti arī priekšlikumi, kas domāti pašvaldību ikdienas darbības skaidrākas un efektīvākas darbības nodrošināšanai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu