Vēja ražošanai Latvijā ir liels potenciāls, taču pašlaik tas dažādu iemeslu dēļ netiek pienācīgi izmantots. Tā iemesli ir sabiedrības nezināšana un dažādas politiskās ambīcijas. Kā vēja parku izbūve var līdzēt Latvijai veidot enerģētisko neatkarību un ar cik vēja turbīnām Latvijai būtu pietiekami sevi apgādāt, intervijā portālam TVNET skaidroja vēja parku attīstītāja SIA "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš.

Jāuzsver, ka vēja potenciāls Latvijā ir milzīgs – tas ir visur, sākot no Kurzemes piekrastes un beidzot ar austrumu robežu. Ir vietas, kur tas ir spēcīgāks, kur vājāks, un tas arī nosaka interesi attīstīt vēja parku vienā vai otrā vietā, bet, protams, ir gan ģeogrāfiskie, gan arī tīklu limiti. Piemēram, “Eolus” attīstītā vēja parka Pienava-Dobele teritorija ir ilgi pētīta teritorija. Tur ir pietiekami daudz pozitīvu faktoru un to kopsumma, tajā skaitā vējš, kas ļauj attīstīt vēja parku.

Protams, Latvijā ir arī citas vēja ražošanai perspektīvas vietas. Esam sākuši diskusijas ar pašvaldībām Kurzemē, piemēram, Talsu un Kuldīgas novadā, tomēr negribētu skriet notikumiem pa priekšu, jo šobrīd abas ieceres virzās pēc stingri reglamentētiem sākuma soļiem, kas nozīmē sadarbību ar sertificētiem vides ekspertiem.

Vienlaikus svarīgs jautājums ir par tīklu spēju paņemt pretī saražoto enerģiju, tomēr Latvijai ir potenciāls padarīt elektrību par mūsu eksporta produktu. Polija grasās atteikties no oglēm, līdz ar to šajā valstī būs vajadzīgs daudz elektrības, tāpat Lietuvai un Igaunijai būs nepieciešama enerģija. Vēja un saules enerģijas ražošanas pašizmaksas ir ļoti zemas, un valsts finansiāls atbalsts šeit nebūtu nepieciešams.

Taču elektroenerģijas eksports ir iespējams tikai ar nosacījumu, ja atjaunīgo energoresursu ražotājiem ir liberālāki biznesa noteikumi. Piemēram, analizējot mūsu pieredzi Pienavas vēja parka attīstībā, administratīvā sloga un nesakārtotās likumdošanas dēļ projekta realizācija nepārtraukti tiek bremzēta. Pēc sākotnējā plāna Pienavas vēja parkam jau šogad bija jāsāk darboties, un arī elektroenerģijas cena būtu par zināmu procentpunktu lētāka.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X