Tūkstošiem poļu iziet ielās, paužot atbalstu dalībai ES (7)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/AP/Scanpix

Tūkstošiem cilvēku svētdienas vakarā Polijā sapulcējās uz demonstrācijām, lai paustu atbalstu valsts dalībai Eiropas Savienībā (ES) un nosodītu pretrunīgi vērtēto Polijas Konstitucionālā tribunāla spriedumu.

Polijas Konstitucionālais tribunāls ceturtdien nolēma, ka daži ES līguma panti nav "savienojami" ar Polijas konstitūciju, izsaucot kārtējo bloka krīzi un vairojot runas par Polijas iespējamo izstāšanos no ES.

Protestu organizētāji ziņoja, ka demonstrācijas notika vairāk nekā 100 pilsētās, tostarp Varšavā, Gdaņskā, Krakovā, Poznaņā un Ščecinā. Varšavā uz demonstrāciju sapulcējās aptuveni 100 000 cilvēku.

Demonstrācijas izsludināja Polijas lielākās opozīcijas partijas - liberālās "Pilsoniskās platformas" - līderis, bijušais Eiropadomes prezidents un kādreizējais premjerministrs Donalds Tusks.

Uzrunājot demonstrantus Varšavā, Tusks pārmeta valdošajai nacionālkonservatīvajai partija "Likums un taisnīgums", ka tā vēlas Polijas izstāšanos no ES.

"Polijas vieta ir Eiropā," uzsvēra Tusks. "Mēs uzvarēsim, jo esam vairākums," sacīja Tusks.

Vienlaikus Varšavā notika arī galējo labējo grupu kontrdemonstrācija.

Politiķi visā Eiropā nosodījuši Polijas Konstitucionālā tribunāla spriedumu, ar kuru apdraudēta ES tiesiskā sistēma, un Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns pat brīdinājis, ka Varšava "spēlējas ar uguni".

Tikmēr Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, atzinīgi novērtējot tiesas spriedumu, uzsvēris, ka Polijas nevēlas pamest ES, taču pret katru no dalībvalstīm ir jāizturas ar cieņu un kā pret līdztiesīgu partneri.

Starp Varšavu un Briseli jau ilgu laiku pastāv domstarpības jautājumos par demokrātijas standartiem un tiesu varas neatkarību.

Taču ceturtdienas spriedums, ar kuru atzīts, ka atsevišķi ES līguma panti "nav savienojami" ar Polijas konstitūciju, izsaucis tiešu Briseles un Varšavas konfrontāciju.

Tajā pašā laikā Polijas valdība uzsver, ka tā neplāno nekādu "Polexit", un poļu vidū atbalsts dalībai ES ir ļoti augsts.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu