Pašvaldībām neizdodas vienoties ar valdību par ienākumu nodokļa proporcijas maiņu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai gan panākta Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) un Ministru kabineta vienošanās par 2022.gada budžetu, tomēr LPS nav izdevies pārliecināt valdību par Iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) proporcijas maiņu.

Pašlaik ienākumus no IIN 75% apmērā saņem pašvaldības, bet 25% valsts.

Kā šodien valdības sēdē teica LPS priekšsēdis Gints Kaminskis, pašvaldības vēlējās pakāpenisku šīs proporcijas maiņu, lai pašvaldību ieņēmumu daļa atkal sasniegtu kādreiz noteiktos 80%. LPS vēlējā, lai jau nākamā gada budžetā pašvaldības atgūtu vismaz vēl 1% no IIN ienākumiem.

Vienošanās ar Izglītības un zinātnes ministriju nav panākta jautājumā par profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu pedagogu algām.

Ar Ekonomikas ministriju LPS nav panākta vienošanās par finansējumu sociālo un īres mājokļu būvniecībai un biznesa inkubatoru tīklam, bet ar Labklājības ministriju - par finansējumu sociālās aprūpes centru infrastruktūras sakārtošanai, pakalpojumiem dzīvesvietās bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī bāriņtiesas informācijas sistēmas ieviešanai un uzturēšanai.

Vienošanās nav panākta arī par finansējumu sabiedriskā transporta pakalpojuma nodrošināšanai, pašvaldību autoceļiem un ielām, kā arī par pēdējās jūdzes elektronisko sakaru tīklu infrastruktūras attīstīšanu.

Vienošanās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju izpalika par valsts investīciju programmu transporta infrastruktūrai un par finansējumu jūras piekrastes joslas apsaimniekošanai, bet ar Zemkopības ministriju - par investīciju programmu meliorācijas projektu īstenošanai.

Kaminskis uzsvēra, ka kopumā pozitīvi vērtē noritējušās sarunas, kas bijušas vērstas uz problēmu risināšanu.

Viņš piebilda, ka papildu finansējums pašvaldībām būs nepieciešams, gan dēļ elektroenerģijas sadārdzināšanās, gan dēļ preču un pakalpojumu, kā arī degvielas cenu kāpuma u.c.

LETA jau ziņoja, ka pašvaldībām paredzēts papildus finansējumu pašvaldību mērķdotācijām, pašvaldību finanšu izlīdzināšanu, aizņemšanos pašvaldību attīstības veicināšanai, teikts valdības pirmdien atbalstītajā Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības vienošanās un domstarpību protokols par 2022.gada budžetu un vidējā termiņa 2022.-2024.gadam budžeta ietvaru.

Vienošanās protokols paredz pašvaldībām pastāvīgu, stabilu un prognozējamu ieņēmumu bāzi 2022.gadā un vidējā termiņā, kas nodrošinātu pašvaldībām nepieciešamos finanšu resursus pašvaldību funkciju veikšanai un saistību izpildei un nodrošinātu iespēju kvalitatīvi plānot savu attīstību vidējā termiņā un ilgtermiņā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu