Kas ir šis zilās gaismas plankums virs Eiropas?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ESA/NASA–T. Pesquet

8. oktobrī franču astronauts Tomass Peskē no Starptautiskās kosmosa stacijas nofotografēja kaut ko dīvainu un retu – neparasti zilas gaismas plankumu.

Fotogrāfijā izskatās, ka augstu virs Eiropas uzsprāgusi kobalta bumba, tomēr nekādus postījumus šī zilā gaisma nav nesusi. Patiesībā lielākā daļa cilvēku pat to nepamanīja.

Mistikai te nav vietas. Fotogrāfijā redzamais tiek dēvēts par “pārejošo gaismas notikumu”, kas ir zibenim līdzīgs fenomens, kas norisinās Zemes augšējā atmosfērā. Nereti tas arī tiek saukts par augšējās atmosfēras zibeni. Tas veidojas viesuļvētru laikā, vienlaicīgi sakrītot vairākiem apstākļiem. Tiesa, lai arī tas ir saistīts ar parasto zibeni, darbojas tas nedaudz citādi.

“Pārsteidzošākais par šo zibeni ir tas, ka vien pirms dažiem desmitiem gadu pilotu vidū klīda anekdotes par to un zinātnieki domāja, ka tas neeksistē,” komentēja Peskē.

No Zemes šos fenomenus ir ļoti grūti nofotografēt, jo tie parasti norisinās ļoti augstu, kā arī tos bieži aizsedz mākoņi un vētras. Turklāt tie parasti ilgst tikai no milisekundes līdz dažām sekundēm. Turpretī Starptautiskā kosmosa stacija ir ideāla vieta, no kurienes tāda veida fenomenus novērot un nofotografēt.

Interesanti, ka Zeme nav vienīgā vieta, kur norisinās šādi gaismas šovi. Pagājušajā gadā, piemēram, astronomi kaut ko līdzīgu atklāja arī uz Jupitera.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu