Noslēpumaini teksti liecina, ka eiropieši par Ameriku zināja jau ilgi pirms Kolumba (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kolumba karte
Kolumba karte Foto: Wikimedia Commons

Tieši kā un kad eiropieši pirmo reizi spēra kāju Ziemeļamerikā, ekspertu vidū ir bieži aprunāts jautājums, uz kuru nav vienotas atbildes. Tagad jaunā sena dokumenta analīzē atklātas mazāk zināmas detaļas par Ziemeļamerikas apguvi.

Dokuments ir radīts aptuveni 1345. gadā, un tajā, kā izskatās, ir aprakstīta Ziemeļamerikas piekraste. Tas liecina, ka itāļu jūrnieki par Ziemeļamerikas kontinentu zināja 150 gadu pirms Kolumbs pacēla buras, lai dotos uz to.

Latīņu valodā rakstītā dokumenta “Cronica universalis” autors ir Galvanejs Flamma, un kopumā tajā aprakstīta detalizēta pasaules vēsture no tās radīšanas līdz 14. gadsimtam.

“Mūsu priekšā stāv pirmā atsauce uz Amerikas kontinentu,” teica valodnieks Paulu Čieza.

Galvanejs raksta par zemi, kas dēvēta par Markaladu un atrodas uz rietumiem no Grenlandes. Tas sakrīt ar Marklendas reģionu, kas pieminēts vairākos islandiešu avotos. Visticamāk, Markalada atbilst mūsdienu Labradorai vai Ņūfaundlendai.

Dokumentā minēts, ka Markaladā valda milži, tomēr tas atbilst citām ziņām par šo Ziemeļamerikas reģionu, piemēram, grenlandiešu sāgai. Tiesa, par spīti šīm ziņām, nav pierādījumu, ka itāļu jūrasbraucēji Ziemeļameriku apmeklējuši arī paši.

Kristofors Kolumbs piedzima Dženovā, tomēr savā slavenākajā jūrasbraucienā devās no Spānijas. Ir ticams, ka viņš stāstus par Ameriku saklausījās tieši Spānijas ostā.

Jaunais pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Terra Incognitae”.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu