Kā savām acīm ieraudzīt gaisu no 1765. gada

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ledāji Antarktīdā
Ledāji Antarktīdā Foto: unsplash.com

Gaiss, kādu cilvēks mūsdienās, visticamāk, vairs neieelpos. Tādu piemiņas zīmi par labākiem laikiem glabā unikāls mākslas objekts – ampula ar gaisu no 1765. gada, ko no 31. oktobra līdz 12. novembrim varēs apskatīt Glāzgovā, izstādē "Polar Zero", ANO klimata konferences (COP26) ietvaros.

Cilindra skulptūra glabā vairāk nekā 250 gadus senu gaisu, iegūtu no Antarktīdas ledājiem, vēl no industriālās revolūcijas pirmsākumiem, atspoguļojot tālaika metāna un ogļskābās gāzes emisiju līmeņus. Revolucionārs brīdis planētas “gaisa vēsturē”.

Izstādes mākslinieks, objekta līdzautors ir Veins Bainits, kurš ir uzņēmis iespaidīgus Antarktīdas fotoattēlus un šajā reizē skatītājiem rāda savu pēdējo piecu gadu kopdarbu ar Lielbritānijas zinātniekiem no “British Antartic Survey” (BAS). Paralēli izstādītajam objektam būs sagatavots īpašs skaņu efektu klāsts, radot ziemeļniecisku izstādes noskaņu.

Britu zinātnieku pārziņā ir Antarktīdas ledāju cilindru analīze, ieguve un uzglabāšana, lai veidotu gaisa kvalitāti raksturojošu arhīvu nākotnes paaudzēm.

1760. gadi iezīmē laiku, pēc kura ar jaudu “iegriežas” rūpniecības apvērsums – intensīva rūpniecība, ražošana, fabriku darbs, iedzīvotāju migrācija pa visu pasauli. Tas viss ir veicinājis tādas klimata pārmaiņas, kādas nākas piedzīvot šodienas cilvēkiem.

“Viss šis globālās sasilšanas jautājums šķiet tik visaptverošs un sarežģīts, ka šodienas cilvēkam tas var šķist kaut kas svešs, distancēts, pat apokalipsi vēstošs. Tādēļ cilvēkam ir vajadzīgs kaut kas taustāms, ko apskatīt, kaut kas, kas mazinātu šo lielo distanci,” par savu darbu stāsta mākslinieks Bainits.

Kā ir iespējams iegūt 200 gadus senu ledāju cilindru?

“British Antarctic Survey” glaciologs Roberts Malvanijs, kurš iesaistījās izstādei nepieciešamā mākslas objekta ieguvē, apgalvo, ka, izmantojot dziļurbuma metodi, ir iespējams atrast un atpazīt noteikta laikaposma ledu pēc tā slāņiem. “Antarktīdā snieg katru gadu. Taču sniegs neizkūst un sapresējas, pēc tā tad arī varam “aizrakties” līdz tālai pagātnei,” viņš stāsta.

Lai tādu ampulu ar ledus cilindrā iekapsulētu gaisu demonstrētu skatītājiem, grupas zinātniekiem bija jāpārvar dažādi tehniski šķēršļi. “Izstādīt Antarktīdas ledāja gabalu, tam pilnīgi neizkūstot, ir sarežģīti, ja netiek veikti visi vajadzīgie aprēķini. Jāizmanto radoša pieeja, lai atrastu veidu, kā ļaut skatītājam piekļūt šai ampulai tuvāk,” stāsta inženieris Graiems Dods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu