Parīzes pašvaldības vadītāja izvirzīta par prezidenta vēlēšanu kandidāti

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Parīzes mērs Anna Idalgo ir izvirzīta par Francijas prezidenta vēlēšanu kandidāti no Sociālistiskās partijas, liecina ceturtdien publicēti partijas balsojuma daļēji rezultāti.

62 gadus vecā politiķe, kas pirms mēneša paziņoja par saviem plāniem kandidēt prezidenta vēlēšanās nākamā gada aprīlī, savā kampaņā uzsver vides aizsardzības un sociālos jautājumus.

Pēc vairāk nekā 90% balsu saskaitīšanas partijas balsojumā Idalgo saņēmusi vairāk nekā 72% balsu. Viņa pārspējusi vienīgo sāncensi - bijušo lauksaimniecības ministru Stefanu Lefolu.

Idalgo kampaņas sniegums līdz šim tiek uzskatīts par pieticīgu. Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka par viņu balsotu tikai četri līdz septiņi procenti vēlētāju, ja prezidenta vēlēšanas notiktu tagad.

Spāņu imigrantu meita Idalgo ir viena no nedaudzām sievietēm, kas gatavojas kandidēt prezidenta vēlēšanās, cerot kļūt par pirmo sievieti Francijas prezidenta amatā.

Centriskais prezidents Emanuels Makrons vēl nav apstiprinājis, ka kandidēs uz otru amata termiņu, bet daudzi gaida, ka viņš to darīs.

Jaunākajās sabiedriskās domas aptaujās cerīgākie Makrona sāncenši cīņā par prezidenta amatu ir galēji labējās Nacionālās kustības līdere Marina Lepēna vai ultranacionālistiskais televīzijas žurnālists Ēriks Zemūrs.

Šīs aptaujas arī liecina, ka kreisie turpina zaudēt atbalstu četrus gadus pēc nepopulārā prezidenta sociālista Fransuā Olanda amata termiņa beigām. Viņš ir vienīgais Piektās republikas prezidents, kas nav kandidējis uz otru termiņu.

Daudzi kreisās Zaļo partijas biedri cer, ka Idalgo atsauks savu kandidatūru un atbalstīs šīs partijas kandidātu Janiku Žado, lai kreiso balsis netiktu sašķeltas.

Idalgo tomēr uzstāj, ka viņa paliks vēlēšanu sacensībā "līdz galam", un norāda uz savu pieredzi Parīzes mēra amatā kopš 2014.gada, lai atbalstītu savu apgalvojumu, ka viņa ir labākā kreiso kandidatūra prezidenta amatam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu