Eiropas Savienības ārlietu ministri apspriež sankcijas pret "Belavia", Īrija iebilst

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Belavia" lidmašīna
"Belavia" lidmašīna Foto: Maxim Shemetov

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien apsprieduši sankcijas pret Baltkrievijas nacionālo lidsabiedrību, lai apturētu Minskas organizēto nelegālo imigrantu plūsmu uz bloka teritoriju.

"Mēs vairs nevēlamies vērot kā tādi uzņēmumi kā lidsabiedrības pelna naudu ar bēgļu pārvadāšanu," izteicies Māss. "Mums vajadzīgas sankcijas, lai uzsvērtu, ka mēs to turpmāk vairs nevaram paciest."

ES apsūdz Minsku par Tuvo Austrumu un Āfrikas valstu pilsoņu transportēšanu uz Baltkrieviju un to novirzīšanu uz Lietuvas, Polijas un Latvijas robežu, piespiežot tos nelegāli doties uz bloka teritoriju, lai tādējādi atriebtos Briselei un ES dalībvalstīm par sankcijām, kas tika ieviestas pēc pagājušā gada Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanas un tai sekojošo masu protestu brutālās apspiešanas.

Baltijas valstis jauno sankciju ietvaros pieprasījušas apturēt lidmašīnu iznomāšanu Baltkrievijas nacionālajai lidsabiedrībai "Belavia".

Taču pret to iebildusi Īrija, kur atrodas lielākā daļa ES lidmašīnu nomas uzņēmumu.

Dublina apgalvo, ka varētu rasties grūtības ar pašreizējo līgumu laušanu.

"Esošo līgumu gadījumā mums nav skaidrs, kā tos iespējams atsaukt, taču mēs noteikti sakām, ka nākotnē nedrīkst būt jauni līgumi," izteicies Īrijas ārlietu ministrs Saimons Kovnijs.

"Protams, ir nepieciešami papildu pasākumi. Tomēr palūkosim, ko izlems ES valstis," tikmēr žurnālistiem Luksemburgā izteicies ES augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels.

Diplomāti stāsta, ka Briselē tiekot izstrādāta jaunu iespējamo sankciju pakete pret Baltkrieviju, taču diskusijas par to atrodoties vēl agrīnā stadijā.

ES sankcijām jau pakļautas Baltkrievijas tautsaimniecības svarīgākās nozares, kā arī liels skaits amatpersonu, tostarp pats Lukašenko un viņa dēli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu