No politikas un žurnālistikas uz datu vizualizāciju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Artis Spertāls jau gadu asociē sevi ar informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozari un beidzot jūtas nonācis vietā, kur ir patiesi iederīgs. Lai gan Artim tuva ir žurnālistika un ar to joprojām nodarbojas brīvajā laikā, darbs IKT nozarē sniedz lielāku gandarījumu un sajūtu, ka tiec novērtēts un esi noderīgs, nekā darbs politikā, žurnālistikā vai lielā nauda ārzemēs.

Profesijas IKT nav viegli definējamas

Uz jautājumu, ar ko Artis nodarbojas, jaunais speciālists pasmejas un atjoko: “Oficiāli vai kā es skaidroju mammai?” Patlaban IKT nozari esot grūti definēt, jo tā saaugusi ar jebkuru citu. “Agrāk visi, kas pabeidza IT studijas, bija programmētāji un datoriķi, bet tagad šī nozare ir tā attīstījusies, ka grūti to nodalīt no citām. Piemēram, man joprojām ir grūti pastāstīt mammai, ar ko tieši es nodarbojos. Vieglāk ir pateikt – sēžu pie kompīša. Es esmu datu vizualizācijas speciālists uzņēmumā Accenture, strādāju ar Microsoft Power BI un, vienkārši sakot, lielu datu apjomu apkopoju, pārveidoju un vizualizēju, lai dati kļūtu pārskatāmi un saprotami ikvienam. Tas ir ļoti noderīgi teju katram uzņēmumam, jo vizualizācijas ir sasaistītas ar datu bāzēm un automātiski mainās pēc tā, kādas izmaiņas notiek datos. Šādā veidā uzņēmumi uztverami redz, kas notiek biznesā,” skaidro Artis.

Sapnis par politiku, žurnālistika un darbs ārzemēs

Darbs IKT nozarē nav bijusi jaunā vīrieša pirmā izvēle. Skolas laikā radusies interese par politiku un bijis sapnis par Ministru prezidenta amatu, kam sekoja likumsakarīga izvēle – studijas Politoloģijas programmā Valmierā. Pēc absolvēšanas Artis apsvēra darbu valsts pārvaldē, tomēr saskārās ar stikla griestiem – līdz trešajai kārtai tika vairākos konkursos, bet priekšroka tika dota kādam, kura CV jau bija ieraksts par darbu valsts sektorā. “Ar politiskajām partijām sevi nespēju asociēt un arī valsts pārvaldē neiekļuvu, bet, kā izrādījās, cilvēki ar labām politiskajām zināšanām ir ļoti vajadzīgi žurnālistikā, un tur es arī nonācu. Sāku strādāt par politisko ziņu žurnālistu, kas man ļoti patika, bet mediju reformas rezultātā šis darbs man noslēdzās, un tad kādu laiku rakstīju tūrisma nozarei,” par tālākajām gaitām stāsta Artis. Pēc darba žurnālistikā jaunietis uzkrāja pieredzi Erasmus+ projektos un kādu laiku strādāja Īrijā, bet, par spīti labajai algai, dzīve ārvalstīs tomēr līdz galam nesaistīja, un pēc desmit mēnešiem Īrijā Artis bez tālākiem karjeras plāniem atgriezās Latvijā.

Veiksmīgā otrā reize bootcampos

“Biju dzirdējis par bootcampiem, kas ir iespēja sākt darbu IKT nozarē. Vienā tādā biju iestājies, bet mans pirmais mēģinājums bija neveiksmīgs – lai gan sludinājumā bija teikts, ka programmēšanas zināšanas nav nepieciešamas, vienā brīdī tās izrādījās vajadzīgas un es netiku tālāk. Tad atmetu ar roku cerībai par darbu IKT, un līdz nākamajai reizei, kad mēģināju, pagāja trīs gadi," stāsta Artis. Otrajā reizē, startējot citā bootcampā, jauno speciālistu labu tehnisko zināšanu dēļ paņēma datu vizualizācijas nodaļā. Kopš tā brīža gada laikā četru cilvēku nodaļa strauji paplašinājusies; šobrīd Artis strādā četrdesmit cilvēku lielā komandā un nu jau pat apmāca citus nodaļas jaunpienācējus.

IKT nozari vairs nemainīs pret citu

“IKT nozarē jūtos vajadzīgs. Tā ir strauji augoša, un tajā manāms ievērojams darbinieku trūkums, tādēļ katrs speciālists tiek novērtēts un uzņēmumi par tiem cīnās – darbiniekiem piedāvā arvien lielākas algas un cenšas piesaistīt dažādos veidos,” izaugsmes iespējas nozarē vērtē Artis un atzīst, ka izvēlēties darbu IKT pamudināja arī drauga piemērs. Salīdzinot drauga veiksmīgo karjeru IKT ar savu un redzot neskaitāmos darba piedāvājumus, Artis sācis domāt, ka savas datorprasmes, iespējams, novērtējis par zemu un jāmēģina pastrādāt IKT vidē. Vaicājot, vai jaunais speciālists sevi saredz IKT nozarē arī pēc pieciem un desmit gadiem, atbilde ir apstiprinoša.

Ievilina draugus un paziņas IKT

Artis ir kļuvis par īstu IKT entuziastu un ir pamudinājis vairākas paziņas pievērsties šai nozarei. “Esmu ļoti atklāts un cilvēki to novērtē. Es labprāt stāstu par savu pieredzi un palīdzu paziņām saskatīt, cik IKT joma ir perspektīva. Noteikti iesaku jauniešiem, kuri meklē savu dzīves ceļu, izvēlēties darbu IKT, bet padomāt kritiski par studijām un kādu programmu izvēlēties. Augstākā izglītība – jā, tā ir svarīga, lai cilvēks iemācītos mācīties un augtu kā personība, bet reāli darbā nepieciešamās IKT prasmes nav tās, kuras apgūst tikai augstskolu IT programmās. Es esmu tam spilgts piemērs. Spēcīga loģika un vēlme mācīties, izzināt, kā lietas darbojas – ar šādām prasmēm pietiek, lai būvētu veiksmīgu karjeru IKT,” aicina Artis, piebilstot, ka viņa raibais ceļš uz darbu IKT nozarē noteikti ir bijis tā vērts un galvenais dzīvē ir būt laimīgam un apmierinātam ar to, ko dari, neskatoties uz to, kā tur nonāci.

Intervija tapusi Karjeras nedēļas 2021 pasākumu ietvaros. Karjeras nedēļu sadarbībā ar partneriem reģionos organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra. Šogad Karjeras nedēļa ar moto “IKT tavai karjerai” veltīta IKT nozares iepazīšanai, apzinoties to aktualitāti un lietojumu sadzīvē, izzinot plašo IKT profesiju spektru, atklājot tām nepieciešamās prasmes un uzklausot iedvesmojošu nozares pārstāvju stāstus. Karjeras nedēļu finansē Eiropas Sociālā fonda projekts “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu