Atbalsts elektrības rēķinu segšanai; ministri skeptiski par senioru obligāto vakcināciju (52)

Pārdaugavas panorāma. Foto: Zane Bitere/LETA
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Jautājumu par atbalstu "lokdauna" laikā, kuru paredzēts izsludināt no ceturtdienas, 21.oktobra, līdz 15.novembrim, varētu skatīt jau 20.oktobra, Ministru kabineta sēdē, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Atgādinām, ka Krīzes vadības padomes sēdē pieņemtos lēmumus valdība apstiprinās 20.oktobrī!

Viņš norādīja, ka vienlaikus pašlaik uzņēmējiem ir jābūt pacietīgiem, jo iesaistītās puses ir pozitīvi noskaņotas par atbalsta piešķiršanu krīzē skartajiem, tādēļ ir skaidri zināms - ierobežotās nozares atbalstu saņems.

Vitenbergs minēja, ka atbalsta piešķiršana varētu būt uzstādījums no viņa kā ekonomikas ministra - ja tiks pieņemts lēmums par nopietniem ierobežojumiem, tad tas ir jādara kopā ar atbalsta mehānismiem. "Es nevaru iztēloties situāciju, ja virkne nozaru būtu aizvērtas bez kaut kādiem konkrētiem atbalstiem," sacīja politiķis.

Tāpat ekonomikas ministrs uzsvēra, ka "lokdauna" uzturēšanai nepieciešamā summa mēnesim varētu būt pat augstāka par finanšu ministra Jāņa Reira (JV) pieminētajiem 200 miljoniem eiro.

Kā ziņots, Ministru kabineta ārkārtas sēdē trešdien plkst.15 lems par "lokdauna" ieviešanu līdz 15.novembrim.

Paredzams, ka šajā laika periodā visi veikali, izņemot pirmās nepieciešamības, nestrādās un būs pieejami tikai paši nepieciešamākie pakalpojumi.

Tāpat paredzēts ieviest mājsēdi no plkst.20 līdz plkst.5. Valsts kancelejā skaidroja, ka mājsēdes laikā ārpus dzīvesvietas drīkstēs atrasties tikai pamatota iemesla dēļ - darba, ārstniecības pakalpojuma saņemšanas un tamlīdzīgi.

Vienlaikus plānots pagarināt skolēnu brīvlaiku par nedēļu, taču pēc tam visas klašu grupas, izņemot 1.-3.klases, mācīsies attālināti, savukārt no 1.novembra tikai 1.-3.klases atsāks mācības klātienē, bet pārējās klases mācīsies attālināti līdz 15.novembrim.

Tāpat līdz 15.novembrim atceltas visas interešu izglītības nodarbības un ārpusklases pasākumi. Bērnudārzos paredzēts saglabāt tikai tā saukto dežūrgrupu darbību bērniem, kuru vecāki strādā klātienē kādā kritiski nepieciešamajā darbavietā. Profesionālā un augstākajā izglītībā mācību procesam jānotiek attālināti.

Klātienē drīkstēs strādāt tikai noteiktās darba vietās, kas ir būtiskas ekonomikas un sabiedrības funkcionēšanas nepārtrauktībai. Darbiniekiem, kuriem jāstrādā klientu apkalpošanā klātienē, jābūt ar vakcinācijas sertifikātu.

Valsts kancelejā atzina, ka ārstniecības iestāžu situācija šobrīd ir kritiska, tāpēc visa sabiedrība tiek aicināta solidarizēties ar mūsu mediķiem un ievērot stingrus drošības pasākumus.

Pēc 15.novembra paredzēts atjaunot klātienes tirdzniecību, pakalpojumu sniegšanu, izglītību, privātus un publiskus pasākumus, taču primāri tikai zaļajā režīmā - cilvēkiem, kuri ir pabeiguši pilnu vakcinācijas pret Covid-19 kursu un var uzrādīt sertifikātu par vakcināciju vai pārslimošanu.

Vienlaikus spēkā vēl joprojām ir arī prasība līdz 15.novembrim vakcinēties valsts pārvaldē nodarbinātajiem un tiem privātā sektora darbiniekiem, kuri pēc darba devēja izvērtējuma, ir pakļauti inficēšanas riskam un var inficēt kolēģus un klientus.

Atsevišķām iedzīvotāju grupām palielina atbalstu elektroenerģijas izmaksu segšanai

No 1.novembra līdz nākamā gada beigām palielināts atbalsts elektroenerģijas rēķinu segšanai aizsargātā lietotāja grupām, otrdien nolēma valdība.

Trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai), ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, kā arī personai ar I invaliditātes grupu vai tās aizgādnim atbalstu palielinās par pieciem eiro, bet daudzbērnu ģimenēm - par desmit eiro.

Tādējādi no 1.novembra līdz 2022.gada 31.decembrim trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai), ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, kā arī personai ar I invaliditātes grupu vai tās aizgādnim atbalsts būs 15 eiro, savukārt daudzbērnu ģimenēm - 20 eiro.

Kā aģentūrai LETA norādīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA), ar grozījumiem 150 000 mājsaimniecību tiks dubultots un pat trīskāršots valsts atbalsta apmērs ikmēneša elektrības rēķinu nomaksai.

"Palielinātais atbalsts visām aizsargātā lietotāja grupām, tai skaitā daudzbērnu ģimenēm, mazturīgām mājsaimniecībām un citiem automātiski stāsies spēkā jau novembrī. Mēs nevaram iespaidot straujo cenu kāpumu, bet mēs varam palīdzēt saviem iedzīvotājiem, kuriem jaunās elektroenerģijas cenas rada sociāla rakstura problēmas, proti, samaksājot par komunāliem pakalpojumiem, var nepietikt naudas pārtikai un citām pirmās nepieciešamības precēm," sacīja Vitenbergs.

Premjers rosina noteikt obligātu vakcināciju visiem, kas sasnieguši 50 gadu slieksni; ministri skeptiski

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) rosina noteikt visiem 50 gadus sasniegušiem cilvēkiem obligātu vakcināciju pret Covid-19.

Ministru prezidents valdības sēdes laikā pauda, ka, ja četru nedēļu laikā, kamēr valstī būs izsludināti īpaši stingri Covid-19 ierobežojumi jeb stingrais "lokdauns", netiks īpaši veicināta vakcinācijas aptvere, "lokdauns" būs bijis veltīgs.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sēdē skaidroja, ka vakcinācijas aptveres celšanai iedzīvotāju vecumā virs 50 gadiem tiek ieteikts noteikt par pienākumu vakcināciju pret Covid-19 kopumā vai saņemot zināmus pakalpojumus. Runājot par šo iniciatīvu, ministrs pauda atbalstu, piebilstot, ka "mums ir visai ierobežoti rīki, ar kuriem varētu stimulēt gados vecāko un riskantāko iedzīvotāju vakcināciju". Taču vienlaikus, viņaprāt, šeit varētu būt juridiski izaicinājumi, jo šobrīd darbiniekiem šāds pienākums noteikts ar nodarbinātības pamatu.

Tikmēr tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) sacīja, ka, viņaprāt, šādu pienākumu noteikt būtu komiski, jo daudz atbilstošāk obligātu vakcināciju ir noteikt konkrētām profesijām. "Es neizprotu, ko tas varētu nozīmēt - senioru obligāta vakcinācija," teica tieslietu ministrs.

Citi lēmumi:

  1. Ar koronavīrusu saslimušajiem vakcinētajiem slimības lapas plāno apmaksāt jau no pirmās dienas
  2. Nevakcinēto darbinieku atlaišanas gadījumā izmaksās kompensāciju mēneša algas apmērā
  3. Rosinājums izsūtīt informatīvas vēstules krievu valodā negūst atbalstu
  4. Mediķu piemaksām par darbu Covid-19 apstākļos piešķirs 47,2 miljonus eiro
  5. Pagarina ārkārtējo situāciju uz valsts robežas ar Baltkrieviju
Komentāri (52)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu