Intensīvās terapijas gultas slimnīcas vestibilā - jaunā realitāte Stradiņa slimnīcā (37)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Jauna Covid-19 nodaļa slimnīcas vestibilā. Izklausās pēc ainas no filmas, tomēr tā ir jaunā realitāte Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS). Vairāk nekā par gultas vietām slimnīca uztraucas par personālu. Šobrīd darbaroku pietiek, taču gandrīz jau ir sasniegta robeža, kad situācija varētu mainīties. 

Kopumā slimnīcas "jaunajā" Covid-19 nodaļā būs 36 gultas vietas. "Visa zona ir sadalīta trīs daļās, ir tā dēvētais šķirošanas punkts, kurā tikko atvestu pacientu novērtēs, lai noteiktu viņa stāvokli un varētu izvēlēties atbilstošāko ārstēšanu," skaidro PSKUS komunikācijas daļas vadītāja Janita Veinberga.

Otrā zona paredzēta pacientiem ar smagu slimības gaitu, kuriem tomēr intensīvās terapijas gultas nav nepieciešamas. Attiecīgi trešā zona paredzēta intensīvās terapijas aprūpes gultām. 

"Principā esam gatavi situācijai, kad viss A korpuss varētu būt jāpārveido speciāli Covid-19 pacientu ārstēšanai," min Veinberga. Saslimušo skaits joprojām turpina palielināties, un analogi pieaug arī hospitalizēto skaits. PSKUS ir plāns vajadzības gadījumā pēc iespējas vairāk pārējos medicīniskos pakalpojumus nodrošināt citos slimnīcas korpusos, kamēr A korpusā ar dažiem izņēmumiem strādāt tikai ar Covid-19 pacientiem. "Tas ir moderns korpuss, un to ir daudz vieglāk pielāgot speciālām vajadzībām," saka Veinberga. 

Tajā pašā laikā Veinberga norāda, ka gultu skaits nav lielākā problēma. "Pateicoties valsts sniegtajam atbalstam, mēs varam nodrošināt vēl vairāk gultas vietu, ja radīsies tāda nepieciešamība." Slimnīcai lielas bažas rada medpersonāla trūkums.

"Ir gan vieta, gan tehnika vairāk gultām, taču nav kas pie tām strādātu," stāsta Veinberga. 

"Pagaidām mēs tiekam galā. Samazinot plānveida pakalpojumu skaitu, ir izdevies vairākus mediķus pārvirzīt Covid-19 pacientu ārstēšanai," skaidro Veinberga. Protams, šādi resursi nav nebeidzami un jau gandrīz ir sasniegta kritiskā robeža, kad darbinieku trūks. Tāpat var gadīties neparedzēti gadījumi, piemēram, kāds ārsts var saslimt vai kādam jādodas pašizolācijā, jo ar Covid-19 inficējies kāds mājsaimniecības loceklis. "Katru rītu medpersonāls satiekas un pārrunā iepriekšējā diennaktī notikušo, tad arī tiek runāts par personāla jautājumu, vai pietiek un no kurienes piesaistīt, ja trūkst," piemetina Veinberga. 

Nesenā intervijā ar Latvijas Televīziju PSKUS  galvenā ārste Eva Strīķe norādīja, ka iespējams variants būtu brīvprātīgo piesaiste. Veinberga izsakās, ka brīvprātīgo piesaiste varētu būt variants, tomēr slimnīcas rīcībspēja ir diezgan ierobežota. "Jūs saprotiet, tiem cilvēkiem ir jābūt atbilstoši sagatavotiem, tāpat pastāv dažādi regulējumi, kas ierobežo mūsu iespējas piesaistīt brīvprātīgos," piebilst Veinberga. Viņa pauž cerību, ka arī šoreiz, līdzīgi kā tas notika iepriekšējā pandēmijas vilnī, slimnīcai palīgā nāks arī ārstniecības personas, kuras, piemēram, ilgu laiku profesiju bija pametušas, bet kurām ir attiecīga izglītība. 

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu