ZM piešķirs finansējumu pētījumu veikšanai par virzību uz zaļo kursu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaspars Gerhards
Kaspars Gerhards Foto: Edijs Pālens/LETA

Zemkopības ministrijas (ZM) budžetā nākamgad paredzēts finansējums pētījumu veikšanai par virzību uz zaļo kursu, tajā skaitā CO2 emisiju samazināšanu, izriet no zemkopības ministra Kaspara Gerharda (NA) biroja vadītāja Jāņa Eglīta (NA) paustā šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē.

Jautājumu par pētījumiem piešķirto naudu un to mērķiem aktualizēja deputāte Ļubova Švecova (LPV), kura prasīja par, visticamāk, vairāk nekā 500 000 eiro paredzēto ZM finansējumu pētījumiem. Politiķe norādīja uz to, ka iepriekš bijuši veikti tādi pētījumi, kuros bijusi arī informācija par to, kā griezt gurķus.

Eglīts norādīja, ka, lai gan deputāte par iepriekš veiktajiem pētījumiem izsakās "mazliet nicinoši", viņš ir gatavs sīkāk iepazīstināt un izskaidrot pētījumos secināto. Iepriekš ticis izpētīts, kas Latvijā tiek audzēts, un cik izmaksā iedzīvotāju pabarošana. Iepriekš Latvijā nebija veikti zemes auglības pētījumi, lai veiksmīgi veiktu pārtikas, piemēram, tomātu, audzēšanu, norādīja Eglīts.

Attiecībā uz 2022.gadā paredzētajiem līdzekļiem pētījumi saistīti ar virzību uz zaļo kursu un CO2 emisiju samazināšanu, norādīja ZM pārstāvis. Atbildot uz Švecovas jautājumu par ieguvumiem no pētījumiem, Eglīts norādīja, ka ieguvums būtu arī tas, ka nebūs jāmaksā soda nauda par sasniedzamības rādītājiem attiecībā uz CO2 emisijām. Tāpat paredzēts pētīt bezaršanas tehnoloģijas, tiešās sējas izmantošanu un citas lietas.

Attiecībā uz 50 miljoniem eiro, kas ZM 2022.gadā paredzēti arī infrastruktūras pilnveidošanai, plānots veikt atjaunošanas darbus Latvijas Lauksaimniecības universitātē un Malnavas koledžā, kā arī plānots uzlabot Valsts meža dienesta transporta parku, iepērkot arī nepieciešamās jaunas cisternas, pastāstīja Eglīts.

Kā ziņots, ZM nākamā gada budžets būs 770,318 miljoni eiro, liecina Saeimā iesniegtais valdības atbalstītais 2022.gada valsts budžeta likumprojekts.

No tiem 179,023 miljoni eiro paredzēti valsts pamatfunkciju īstenošanai, bet 591,295 miljoni eiro - Eiropas Savienības politiku un instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto un finansēto projektu un pasākumu īstenošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu