Gaidot vienu no lielākajām maksātnespējām pasaules vēsturē (35)

Kas notiek Ķīnas nekustamo īpašumu tirgū?
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pašlaik galvenais temats finanšu tirgos ir Ķīnas nekustamā īpašuma attīstītāja "Evergrande" gaidāmā maksātnespēja un tās sekas. Uzņēmums ir viens no pasaulē lielākajiem nekustamā īpašuma attīstītājiem ar aptuveni 100 miljardu ASV dolāru lielu parādu slogu un kopumā 300 miljardu ASV dolāru lieliem pasīviem, raksta investīciju vadītājs "Swedbank" investīciju fondos Igors Daņilovs.

Uzņēmuma ASV dolāra obligācijas pašlaik tirgojas ap 20% no nomināla (tas ir, parādi jau tiek tirgoti ar 80% “atlaidi”), kas nozīmē, ka tirgus ir pilnīgi pārliecināts par šā uzņēmuma maksātnespēju vai ļoti sāpīgu parādu restrukturizāciju. Šāds defolts būtu viens no lielākajiem pasaules vēsturē.

Pēc izmēra tas būtu salīdzināms ar Grieķijas, Argentīnas vai Krievijas valstu defoltiem. Turpmākie notikumi Ķīnā ietekmēs kā globālās ekonomikas izaugsmi, tā arī Eiropas energokrīzes attīstību.

Tāpēc šā brīža jautājums - kas notiek Ķīnā?

Šogad Ķīnas tirgi, izskatās, atrodas “ideālajā vētrā”. Viss sākās ar ekonomikas bremzēšanos – Ķīnas "Caixin" ražotāju noskaņojuma indikators sāka kristies gada sākumā un pašlaik atrodas zemākajā līmenī kopš pandēmijas sākuma.

Tad Ķīnas regulatori uzbruka tehnoloģiju nozares milžiem – "Tencent", "Alibaba" un citiem, kam "bija par daudz varas". No jauniem likumiem visvairāk cieta interneta izglītības un mūzikas platformas (akciju cenu kritumi šajā tirgus segmentā sasniedza pat 90%). Tas arī liek aizdomāties, vai nākotnē kaut ko līdzīgu redzēsim rietumos ar "Google", "Facebook" un citām platformām, kuras kļūst pārāk lielas un ietekmīgas?

Un tagad par "Evergrande". Kopš gada sākuma Ķīnas akciju tirgus daļa, kas ir vieglāk pieejama Rietumu investoriem, rādīja sliktāko sniegumu pasaulē. "Hang Seng China" akciju indekss samazinājās par 15%, "CSI China Internet" akciju indekss - par 35%.

Interesanti, ka akciju tirgus indeksi, kas atspoguļo vietējo investoru bāzi, uzrādīja mazākus kritumus – rietumu investori par Ķīnas situāciju uztraucās daudz vairāk nekā paši ķīnieši.

Iespējams, tas ir saistīts ar to, ka vēl svaigā atmiņā ir "Lehman Brothers" bankrots (parādu apjoms bija līdzīgs "Evergrande" parādiem) un 2008. gada globālā finanšu krīze. Toreiz ASV valdība ļāva investīciju bankai bankrotēt, kas padziļināja krīzi. Mācoties no kļūdām, centrālās bankas un valdības mūsdienās rīkojas daudz drosmīgāk, arī šoreiz Ķīnas centrālā banka jau aktīvi atbalsta finanšu sistēmu ar papildu likviditāti.

Laikā, kad notiek lieli defolti, parasti sāk uztraukties par tālākām sekām – par iespējamiem zaudējumiem. Pārsvarā tie ir iespējami Ķīnā, jo Rietumos "Evergrande" obligācijas var sastapt vien dažos diezgan “eksotiskos” fondos, jo tām nav investīciju reitinga.

Starptautiskās reitingu aģentūras jau sen uzskata uzņēmumu par riskantu: vistuvāk kvalitatīvam kredītreitingam "Evergrande" bija 2010. gadā, bet kopš tā laika uzņēmuma finanšu stāvoklis pakāpeniski pasliktinājās.

Pirmo triecienu, protams, saņem uzņēmuma klienti, piegādātāji un bankas.

Miljardu vērtais jautājums ir šāds: vai notiekošais Ķīnā ir daļa no lielāka procesa? Piemēram, vai aiz "Evergrande" sekos kaut kas patiešām grandiozs, piemēram Ķīnas ekonomikas sabrukums?

Diez vai – ar nekustamā īpašuma tirgus burbuli Ķīnā biedē jau 15 gadus, bet pie katra satricinājuma palīgā nāk valdība.

Tomēr pēdējo nedēļu notikumi liek satraukties. Tuvu defoltam nonāca daži mazāki attīstītāji, kuru parādi arī jau tiek tirgoti ar 80% “atlaidi”, un celtniecības uzņēmumi sāk ziņot par problēmām ar maksājumiem. Pēc "Bloomberg" datiem, šobrīd jau puse no pasaules “problemātiskajiem parādiem” ir saistīti ar Ķīnas nekustamā īpašuma sektoru.

"Standard&Poors" prognozē, ka Ķīnas nekustamā īpašuma tirgus turpinās dzist, kas ietekmēs iedzīvotāju labklājību un tēriņus. Redzēsim vai Ķīnas valdībai sanāks situāciju novadīt tā, lai ekonomikai nav “smaga piezemēšanās”. Spriežot pēc investoru aptaujām, šobrīd tas ir viens no lielākiem riskiem investoru acīs.

Daži secinājumi

Pirmais ir acīmredzams – diversifikācija, ne velti investoriem neiesaka visu ieguldīt vienā uzņēmumā. Piemēram, kad mēs veidojam obligāciju portfeli, ir viens vienkāršs likums – katra pozīcija aizņem ne vairāk par 2% no portfeļa.

Otrais, attīstības tirgi var būt neliela daļa no jūsu ilgtermiņa portfeļa. Piemēram, ja patīk “pasīva” investēšanas filozofija, plašāki pasaules investīciju indeksi, kā "MSCI All Country World IMI" ar attīstības tirgu akcijām sastāda tikai 12%, bet Ķīna 4% no portfeļa.

Tiesa, Ķīnas ekonomikas nozīmīgums pasaulē ir daudz lielāks – Ķīnas ekonomika veido aptuveni piektdaļu no pasaules ekonomikas, tāpēc daudzi uzskata, ka portfelī vajadzētu turēt vairāk Ķīnas aktīvu. Es tam nepiekristu, jo "MSCI All Country World IMI" indeksa uzņēmumu ienākumu ģeogrāfiskā struktūra nav tāla no pasaules IKP ģeogrāfiskās struktūras.

Citiem vārdiem, ieguldot ASV un Eiropas uzņēmumos, jūs tāpat iegūsiet sasaisti ar Ķīnu, vienīgi caur drošāku jurisdikciju: ķīnieši lieto “aifonus” un "Windows", brauc ar "Teslām" un BMW.

Un trešais, "Evergrande" gadījums vēlreiz apliecina, cik mūsdienu pasaulē ir svarīga valdību politikas loma. Ķīnas nekustamā īpašuma tirgus stabilizācija un turpmākā ekonomikas attīstība praktiski pilnībā būs atkarīga no Ķīnas valdības lēmumiem, un pie iepriekšējiem satricinājumiem, tie ir bijuši veiksmīgi.

Komentāri (35)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu