Uzņēmumi izmanto mikrokredītu biznesa pielāgošanai pandēmijas ierobežojumiem

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Laikā, kad biznesa vide mainās ne pa dienām, bet pa stundām, uzņēmējam jābūt spējīgam pieņemt ātrus biznesa lēmumus un pielāgoties, piemēram, ja uzņēmējam pēkšņi pieaug pieprasījums pēc preces piegādes un klātienes tirdzniecība nav iespējama, jāspēj atrast risinājumu. Jāinvestē piegādes ķēdes radīšanā un jāizveido vai jāpilnveido e-komercijas risinājumi. Protams, šāda tipa investīcijas bieži ir neplānotas, līdz ar to tām ir jāmeklē līdzekļi.

Tieši šādiem gadījumiem ir izveidots aizdevums mazajiem un vidējiem uzņēmējiem - mikrokredīts, ko piedāvā banka “Citadele”.

Pagājušajā gadā un arī šogad aizdevums nelielos apjomos jeb mikrokredīts visvairāk izsniegts uzņēmumiem, kas strādā tirdzniecības un ražošanas nozarē.

“Šobrīd jau redzam, kāda ir pandēmijas ietekmes sezonalitāte, līdz ar to varam veiksmīgāk virzīt attīstības plānus. Biznesa modeļi ir mainījušies, lai pielāgotos notiekošajam – uzņēmumi kļūst elastīgāki, mobilāki, un redzam, ka šis aizdevuma veids ir labs instruments mērķa sasniegšanai, jo ir pieejams uzņēmējiem bez nekustamā īpašuma nodrošinājuma,” skaidro "Citadeles" privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

Kas ir mikrokredīts?

Tas ir aizdevums, kas uzņēmumam tiek piešķirts dažādu vajadzību īstenošanai – sākot no nelielu remontdarbu veikšanas, beidzot ar noliktavas piepildīšanu pirms aktīvās sezonas.

“Citadeles” mikrokredītam ir divi veidi. Mikrokredīts uzņēmējam sniedz iespēju saņemt aizdevumu no 1000 līdz 20 000 eiro, atkarībā no uzņēmuma apgrozījuma un finanšu situācijas. Aizdevuma atmaksas termiņš ir līdz pieciem gadiem. Šis aizdevuma veids uzņēmējiem ir pievilcīgs, jo aizdevumu nav nepieciešams nodrošināt ar nekustamo īpašumu.

Lielāku aizdevuma summu ir iespējams saņemt ar finanšu institūcijas “Altum” garantiju. Šis produkts tika radīts 2020. gada sākumā, un jau šogad 72% no deviņos mēnešos izsniegtajiem mikrokredītiem ir tieši mikrokredīti ar "Altum" portfeļgarantiju. Šajā gadījumā nedaudz mainās nosacījumi – šāds aizdevums tiek piešķirts mazo un vidējo uzņēmumu investīcijām vai apgrozāmajiem līdzekļiem. Šajā gadījumā aizdevuma summa līdz 70 000 eiro, atkarībā no uzņēmuma apgrozījuma un finanšu situācijas.

Neviena situācija un uzņēmēja vajadzības nav identiskas, aizdevums tiek izmantots dažādiem mērķiem – apgrozāmo līdzekļu palielināšanai, lai varētu iegādāties papildu materiālus gadījumos, kad pēkšņi pieaug pasūtījumu skaits, nelieliem telpu labiekārtošanas un remontdarbiem, tāpat finansējums var būt nepieciešams pēkšņai tehnikas iegādei. Tāpēc arī aizdevuma atmaksa iespējama dažādos veidos – izveidojot grafiku, kas ērts pašam uzņēmējam, vai noformējot kredītlimitu ar "X Business" maksājumu karti. Kredītlimitu gan nebūs iespējams izmantot mikrokredīta ar “Altum” garantiju gadījumā.

Arī nepieciešamā summa katram uzņēmumam atšķiras, tāpēc aizdevuma summa tiek noteikta, katram uzņēmumam individuāli izvērtējot uzņēmuma finanšu rādītājus, maksājuma disciplīnu, kā arī nozarē notiekošo. Piemēram, pandēmijas pirmajā gadā vidējā darījuma summa mikrokredītam ar “Altum” garantiju bija 41 000 eiro, savukārt šogad, kad ekonomiskā situācija uzlabojās, šo deviņu mēnešu laikā vidējā summa ir pieaugusi līdz 50 000 eiro.

Kā pieteikties mikrokredītam?

Digitālajā laikmetā visu var izdarīt gan attālināti, gan ātri - līdz 30 minūtēm. "Citadeles" klienti aizdevumam var pieteikties mājas lapā vai "Citadeles" internetbankā, savukārt citu banku klienti piedāvājumu var saņemt pāris stundu laikā, aizpildot pieteikumu mājas lapā.

Šogad 65 % no visiem pieteikumiem mikrokredītam iesniegti attālināti. Vēl viens ieguvums no attālinātās pieteikuma iesniegšanas ir ātrums, kādā var saņemt atbildi par konkrētajam uzņēmumam pieejamo aizdevuma summu un procentu likmi. Ja uzņēmums vēl nav Citadeles klients, uzņēmējam jāiesniedz bankas konta izraksts par pēdējiem 12 mēnešiem. Tomēr arī šajos gadījumos izvērtēšana neaizņems vairāk par dažām stundām.

Raksts tapis sadarbībā ar banku "Citadele"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu