Mārtiņš, kurš nekad nestaigās un nerunās, spēj atklāt savas emocijas mākslā (2)

Foto: Publicitātes foto
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Ziņu medijs TVNET turpina vēstīt par nozīmīgu labdarības projektu. Nu jau 34 gadus Mārtiņu gan burtiskā, gan pārnestā nozīmē “nes uz rokām” vecāki Inga un Andrejs. Mārtiņa ikdienas pārvietošanās līdzeklis ir ratiņkrēsls, un katrs ikdienas solis tiek rūpīgi plānots, jo nezināmi pārsteigumi pārvietojoties nav patīkami, bieži vien pat neizpildāmi, pavisam noteikti ne Mārtiņam vienam pa spēkam pārvarēt šos šķēršļus.

Mārtiņš ir ģimenē ļoti mīlēts, un vecākiem sen vairs nav domu “kā būtu, ja būtu...”.

Sen vairs nav vēlmes iztēloties, kā būtu, ja Mārtiņš staigātu vai runātu, vai viņam nevajadzētu palīdzību it visā – gan naktī pagriežoties, gan ēdot, gan ģērbjoties, gan mazgājoties. Ir ļoti maz, ko Mārtiņš var pats. Bet, ja būtu citādi – tas nebūtu Mārtiņš, tas vienkārši būtu cits cilvēks.

Mārtiņš ir īsts dāmu mīlulis, jo savā būtībā ir ļoti galants un džentlmenisks, un ar ļoti labu humora izjūtu.

Mārtiņš ir viens no biedrības “Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” dienas centra jauniešiem. Viņš ir īsts pozitīvisma iemiesojums, viņam patīk veidot attiecības ar cilvēkiem, palīdzēt saviem draugiem sveču darbnīcā, kur dienu no dienas top sveces, kas virza tuvāk lielajam sapnim par Grupu māju. Dienas centra ikdienas apmeklējums ir  ļoti gaidīts, jo šeit Mārtiņš jūtas droši, par viņu šeit rūpējas, šeit ir Mārtiņa draugi un ikdienas darbošanās saplānotas līdz katrai mazākajai daļiņai, šeit Mārtiņu gaida. Vide ir tā, kura pozitīvi ietekmē jebkuru cilvēku ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem, arī Mārtiņu. Justies droši - kā mājās!

Mārtiņa vecāku ikvakara lūgšanas ir par to, lai nodzīvotu tik ilgi, lai Mārtiņš piedzīvotu pareizi izveidotu Grupu māju un ar pareizi izveidotu pakalpojumu tajā, redzēt viņa nodrošinājumu, zināt, ka viņš jūtas tikpat labi kā mājās, lai Mārtiņam ir tas, ko viņš vēlas. Lai vide būtu ne sliktāka kā šobrīd – mājās. Lai būtu iespēja būt starp cilvēkiem, kas viņā ieklausās. Ļoti piezemētas vēlmes, nekas vairāk, ko katrs mīlošs vecāks novēlētu savam bērnam,

Mārtiņa gadījumā šādas iespējas Latvijā nav, nav bijis un diez vai būs pārskatāmā nākotnē.

Gadiem ilgi piedaloties dienas centra darbībā, Mārtiņš ir iemācījies rūpību, kas arī atspoguļojās radošajā procesā kopā ar gleznotāju Alisi Mediņu, projektā "Pasaules radīšana”, kurā Mārtiņš ar Alises palīdzību radīja pasauli kurā viņam tāpat kā citiem Mārtiņa draugiem, kuri ir nedaudz savādāki, bet tomēr tādi paši cilvēki ar vēlmēm, sajūtām, domām un viedokli, būtu vieta. Kā saka Alise - vārdos ietērpt atbildes uz smagiem, eksistenciāliem jautājumiem ir grūti, tomēr vislabākais veids, kā iegūt unikālas atbildes uz tiem, ir ļauties piedzīvot un mīlēt - nešķirojot.

Foto: Publicitātes foto

Alises un Mārtiņa radītā glezna saucas “Lidojums pretī”, lidojums pretī savai mājai. Piedzīvot mākslas brīnišķīgo pasauli un sastrādāties Mārtiņam ar Alisi izdevās lieliski, un gan māksliniecei, gan viņam pašam process bija smiekliem un pozitīvām emocijām piepildīts.

Mākslas projekts “Pasaules radīšana” iet roku rokā ar projektu “Miljons sveču grupu mājai”, kuri ir biedrības “Latvijas Kustības par neatkarīgu dzīvi” veidoti ar vēstījumu, lai aktualizētu tik ļoti sasāpējušos jautājumus par vecāku pieaugušajiem bērniem - kurp tiem doties un kāda vide tos gaida Latvijā pēc vecāku nāves? “Miljons sveču grupu mājai” projekta ietvaros jaunieši ar ļoti smagiem attīstības traucējumiem veido sveces un tās tirgo. Ietirgoto naudu uzkrāj un iegulda Grupu mājas projekta attīstībā, savukārt “Pasaules radīšana” ir mākslas projekts, kurš apvieno 12 Latvijā zināmus māksliniekus, kuri sinerģijā ar biedrības jauniešiem veido 12 gleznas, kuras šobrīd var apskatīt labdarības tiešsaistes izsolē www.birkenfelds.lv kā arī piedalīties tajā un iegūt vienu no divpadsmit darbiem. Visi labdarības izsolē iegūtie naudas līdzekļi tiks ziedoti Grupu mājas projektam.

Grupu māja ar terapeitiska pakalpojuma izveidi Mārtiņam, tāpat kā pārējiem jauniešiem, ir ļoti nepieciešama, un katra pārdotā svece vai saņemtais ziedojums, kurš tai tuvina, vieš cerību, ka nākotnē gan Mārtiņš, gan viņa draugi varēs savas dienas pavadīt piemērotā un pārdomātā vidē.

Šobrīd tiek darīts viss iespējamais un neiespējamais, kas vien ir Mārtiņa vecāku spēkos. Inga un Andrejs - Mārtiņa vecāki - lepojas, ka dēls kopā ar citiem jauniešiem paši veido sveces savām rokām, rada izsoles cienīgas gleznas un krāj līdzekļus savai Grupu mājai. Un tomēr ir veselais saprāts, kurš saka, ka ar to būs daudz par maz, lai uzceltu māju.

Lūgt palīdzību laikam ir visgrūtākais, bet citas izejas nav…

Grupu mājas izveidi Latvijā jauniem cilvēkiem ar smagiem attīstības traucējumiem var atbalstīt ziedojot:

“Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi” Biedrība,

Reģ nr. 40008150439,

Konts: LV36HABA0551043713971

Ziedojuma mērķis: SAPNIM PAR MĀJU

Jūs varat veikt ziedojumu ar PayPal interneta pārskatījumu. Adrese ziedojumu pārskaitīšanai PayPal sistēmā ir lkndz@lkndz.lv

Mums var ziedot arī Ziedot.lv mājas lapā

Paldies par atbalstu! Pateicoties jums, esam vēl solīti tuvāk sapnim par savu māju!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu