Zinātnieki atklājuši pasaulē mazāko rāpuli cilvēka īkšķa lielumā

Madagaskaras hameleons ir ēdelīgs, bet nemaina krāsu
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SCANPIX

Tā saucamais nanohameleons ir saulespuķu sēklas lieluma rāpulis, atklāts Madagaskaras ziemeļu lietus mežos un pašlaik tiek uzskatīts par mazāko rāpuli pasaulē, vēsta "The National Geographic". Zināmi ar oficiālo nosaukumu kā “Brookesia nana” vai saīsinājumā “B. Nana”, tie pārtiek galvenokārt no sīkām putekļērcītēm, notvertām uz augu lapām. “Acumirklī sapratām, ka esam atklājuši ko ļoti būtisku,” stāsta pētījuma autors, herpetologs no Madagaskaras Andolalao Rakotoarisons. Pētījums paver jaunas iespējas uzzināt vairāk par patiesajiem mugurkaulnieku izmēru limitiem, sevišķi Madagaskaras floras un faunas kontekstā. Tomēr paredzams, ka “B. Nana” pavisam drīz kļūs par apdraudētu sugu.

Kaut arī šim mazajam hameleonam nav iespēju mainīt krāsu, savu ēdiena lomu tas ievāc ar mēli, lielākoties medījot dienās, bet naktīs atgriežoties zālāju drošībā.

Zālāju čaboņa palīdz hameleonam patverties no uzbrucējiem un ārpasaules draudiem. Pagaidām ir novēroti tikai divi – mātīte un tēviņš.

Foto: SCANPIX

Ņemot vērā to, ka zinātniekiem pašlaik ir iespēja novērot tikai šos divus hameleonus jau kopš 2012. gada, ir ierobežotas iespējas gūt plašākus secinājumus par hameleonu izmēru variācijām, bet ir zināms, ka mātītes ir nedaudz lielākas par tēviņiem.

Ir grūti noteikt arī to, vai hameleons ir pieaudzis, taču mātītes maziņajā ķermenī tika atklātas olnīcas un olu aizmetņi.

Lielākie šķēršļi “B.nana” attīstībai ir degradētie kalnu meži. Madagaskaras iedzīvotāju sliktais dzīves līmenis ir licis izcirst veselus mežu reģionus, lai ierīkotu rīsu plantācijas un atbrīvotu zemi lopkopībai.

Aptuveni 94 procenti meža teritoriju Madagaskarā ir apdraudēti cilvēka saimnieciskās darbības ietekmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu