Tiesneši izsaka bažas par e-lietas sistēmas funkcionalitāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Vairākiem tiesnešiem pēc pirmajiem e-lietas izmēģinājumiem radās bažas, ka sistēma esošajā stadijā varētu būtiski palēnināt tiesu darbu, šodien Tieslietu padomes sēdē teica Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Aigars Strupišs.

Strupišs uzsvēra, ka par konstatētām nepilnībām tika informētas atbildīgās personas un šīs nepilnības ir solīts novērst. Pašlaik tiesnešus uztrauc praktiskie jautājumi. Bažas rada arī tas, ka e-lietas izstrādē nav piedalījušies daudzi tiesneši, viņi bija saņēmuši vien informāciju par darba gaitu.

No 23.augusta ir veiktas 45 apmācības par jauno tiesas sēžu zāļu tehnisko nodrošinājumu, un šobrīd noris apmācību noslēgumu posms vēl trijās tiesās.

Savukārt novembrī tiek plānoti mācību pasākumi Latvijas prokuratūrā, ieslodzījumu vietu pārvaldē un Valsts probācijas dienestā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) uzskata, ka šāda veida sistēma Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, ir ieviesta pietiekami strauji un sistēmas uzlabošana turpināsies vairāku gadu garumā, kas ir pilnīgi normāli.

E-lietas programmas ieviešana paredz kriminālprocesu, administratīvā pārkāpuma procesu, administratīvo procesu, civilprocesu, kā arī audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanas bērniem un nolēmuma izpildes procesu elektroniskā vidē, kā arī nodrošina elektroniski radītu datu un dokumentu efektīvu apmaiņu starp procesos iesaistītām valsts un pašvaldību iestādēm un personām, izmantojot e-lietas koplietošanas risinājumu platformu.

Visu procesu pakāpeniska un koordinēta īstenošana elektroniskā vidē, jau izstrādāto tehnisko risinājumu izmantošana, nepieciešamības gadījumā tos pielāgojot, nevis radot analogus, ļaus paaugstināt valsts pārvaldes efektivitāti, kam ir netieša ietekme uz tautsaimniecības attīstību.

Minēto likumprojektu pēc apstiprināšanas vēl jāizskata un jāpieņem Saeimā, bet plānots,

ka tas stāsies spēkā šī gada 1.decembrī līdz ar e-lietas darbības uzsākšanu praksē, bet visas e-lietas ieviešana tiks pabeigta līdz 2023.gada 1.decembrim.

E-lieta ir viena no digitālās transformācijas iniciatīvām, kura vairākos posmos paredz pāreju uz elektronisku izmeklēšanas un tiesvedības procesu, vispirms, e-lietas ieviešanas pirmajā posmā, izveidojot vienotu elektronisku tiesvedības procesu un nodrošinot informācijas apmaiņu starp tiesām, prokuratūru, procesa dalībniekiem un citām ar tiesvedību saistītu iestāžu informācijas sistēmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu