ASV diplomāte: Vašingtona vēlas padziļināt attiecības ar Taivānu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Amerikas Institūta Taivānā direktore Sandra Audkērka.
Amerikas Institūta Taivānā direktore Sandra Audkērka. Foto: SCANPIX

ASV vēlas padziļināt attiecības ar Taivānu un strādās pie tā, lai stātos pretī Pekinas kaitīgajai ietekmei, piektdien apliecināja Amerikas Institūta Taivānā, kas ir ASV "de facto" vēstniecība, jaunā direktore Sandra Audkērka.

Pirmajā preses konferencē diplomāte atkārtoja oficiālo nostāju, ka ASV saistības pret Taivānu arī turpmāk būs nopietnas un ka ASV arī strādā pie jaunām sadarbības jomām, tādām kā kiberdrošība un piegāžu ķēdes.

"Mūsu partnerības un mūsu Taivānas atbalsta vērtība ir nesatricināma,"

sacīja Audkērka. "Mēs esam apņēmības pilni padziļināt mūsu saites ar Taivānu."

ASV pauž atbalstu Taivānai laikā, kad spriedze Pekinas un Taivānas starpā ir pieaugusi līdz sen nepieredzētam līmenim, Pekinai aktivizējot militārās iebiedēšanas politiku, arī sūtot reaktīvos iznīcinātājus Taivānas virzienā.

"Mēs turpināsim strādāt pie [ASV prezidenta Džo] Baidena administrācijas mērķiem, arī stājoties pretī ĶTR kaitīgajai ietekmei, atgūstoties no pandēmijas postošajām sekām un reaģējot uz klimata pārmaiņu draudiem," norādīja diplomāte.

Audkērka, kas Amerikas Institūta Taivānā direktora amatā stājās vasarā, no jauna apstiprināja, ka ASV atbalstīs Taivānu starptautiskajā arēnā.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien aicināja ANO dalībvalstis atbalstīt Taivānas neatkarīgu līdzdalību starptautiskajās organizācijās, kas darbojas transporta, veselības, klimata izmaiņu, kultūras un izglītības jomās.

Starptautiskajai sabiedrībai sastopoties ar bezprecedenta daudzuma kompleksu un globālu jautājumu, ir kritiski svarīgi, ka visi dalībnieki sekmē problēmu risināšanu, arī Taivānas 24 miljoni iedzīvotāju.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

ASV, kas ir Taivānas lielākais militāro preču piegādātājs, ir apliecinājušas atbalstu Taivānai un arī kritizējušas Ķīnu. Pekina savukārt vaino spriedzes pieaugumā Vašingtonas politiku, tostarp ieroču piegādes Taivānai.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu