Izmērīts Jupitera Lielā Sarkanā plankuma dziļums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Jupitera Lielais Sarkanais plankums
Jupitera Lielais Sarkanais plankums Foto: Reuters / Scanpix

Jau vairāk nekā 300 gadu uz Jupitera plosās nežēlīga vētra, ko dēvē par Lielo Sarkano plankumu. Šis 16 tūkstošus kilometru platais augsta spiediena reģions ir redzams pat no Zemes. Tagad zinātnieki noskaidrojuši, ka tas ir 40 reižu dziļāks nekā Marianas dziļvaga.

Divos jaunos pētījumos, kas publicēti zinātniskajā žurnālā “Science”, noskaidrots, ka Jupitera Lielais Sarkanais plankums ir 480 kilometru dziļš, tātad aptuveni 40 reižu dziļāks par dziļāko vietu uz Zemes – Marianas dziļvagu.

Jupitera Lielais Sarkanais plankums
Jupitera Lielais Sarkanais plankums Foto: Reuters / Scanpix

Lielais Sarkanais plankums izrādījies krietni vien dziļāks, nekā pētnieki domāja. Vētras apakšējā daļa iesniedzas dziļi zem planētas atmosfēras, kur ūdens un amonjaks veido mākoņus. Vētras dziļās saknes liecina, ka virs Jupitera norisinās vēl kādi neizpētīti procesi.

“Mēs esam ieguvuši pirmo reālo informāciju, par to, kā darbojas Jupitera skaistā un mežonīgā atmosfēra,” rakstīts NASA paziņojumā.

Abi jaunie pētījumi balstīti uz NASA zondes “Juno” novērojumiem. Zonde Jupitera orbītā iegāja 2016. gadā un kopš tā laika milzīgo planētu ir apriņķojusi 36 reizes.

Jupiters
Jupiters Foto: Reuters / Scanpix

Jupitera Lielā Sarkanā plankuma nākotne ir neskaidra, jo ir novērots, ka tas sācis sarauties. Tiesa, zinātnieki cilvēkus mierina, sakot, ka Jupiteram tik raksturīgais plankums nekur nepazudīs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu