Akā Meksikā atrasta pārsteidzoši labi saglabājusies maiju kanoe laiva (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Maiju kanoe
Maiju kanoe Foto: Reuters/ScanPix

Jukatanas pussalas piekrastē Meksikā izveidojusies paslēpta pazemes pasaule, kas bagāta gan ar ģeoloģiskajiem brīnumiem, gan maiju artefaktiem, kas reiz apdzīvojuši šo pussalu.

Dziļajās alās un dabiskajās akās, kas veido šo seno, noslēpumaino ainavu, zinātnieki atraduši ko patiesi pārsteidzošu - vairāk nekā 1000 gadu senu, pārsteidzoši labi saglabājušos maiju kanoe laivu.

“Kamēr mēs akā atpūtāmies no dekompresijas, es pamanīju, ka piecus metrus zem ūdens līmeņa uz akmens sienas ir tumšs pleķis,” stāstīja arheoloģe Helēna Barba Meineke.

Pēc tam pētnieki noskaidroja, ka tur ir koka struktūra, kas pēc tālākas izpētes izrādījās labi saglabājusies, 1,6 metrus gara kanoe laiva.

Kanoe radīta laika posmā no 830. līdz 950. gadam mūsu ērā, tomēr nākotnē zinātnieki plāno noteikt precīzāku laivas radīšanas laiku.

Pētnieki saka, ka laivu, iespējams, izmantoja, lai veiktu rituālus, proti, maiju dieviem ar to nogādātu dažādus labumus. Varbūt arī ar šo laivu no akas sauszemē tika nogādāts ūdens.

FOTO: ARHEOLOGI JUKATANAS PUSSALĀ

Lai arī šādas laivas iepriekš atrastas arī citās arheoloģisko izrakumu vietās, tomēr šis atradums ir ļoti īpašs, jo laiva ir pārsteidzoši labi saglabājusies.

Līdz ar kanoe atliekām pētnieki atrada arī skeleta atliekas, sienu gleznojumus, māla lauskas un rituāla dunci.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu