Šampētera ielas iedzīvotāji cer uz dzīvojamās zonas statusu, bet tas, visticamāk, "nespīd" (14)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no "4. studijas" sižeta

Šampētera iela tāda paša nosaukuma privātmāju rajonā Rīgā sauktin sauc pēc satiksmes drošības uzlabojumiem. Tā vismaz uzskata, kā rīdziniece, kura interesējas par iespēju ielas posmā starp Apūzes un Zolitūdes ielu ierīkot dzīvojamo zonu, tur tādā veidā nosakot priekšroku gājējiem un velobraucējiem, un automašīnu vadītāju pārvietošanās ātrumu samazināt no ierastajiem 70 uz 20 kilometriem stundā.

Viedokļi par šo priekšlikumu atšķijas. Sieviete, kas vērsās LTV raidījumā 4. studija, norāda, ka iela ir gara un taisna, līdzās tai ir parks, ko izmanto daudz bērnu un cilvēku ar saviem suņiem. Situāciju sarežģījot fakts, ka Šampētera ielu izmantojot arī smagais kravas transports, lai gan Apūzes ielas pusē ir uzstādīta ceļa zīme, kas tam aizliedz šeit braukt.

Kā norāda raidījumā, līdzās Rīgas Valdorfskolai jau šobrīd ir uzstādītas ātrumu ierobežojošās 30 km/h ceļa zīmes un tā dēvētie guļošie policisti, bet satiksmes eksperta Oskara Irbīša skatījumā nav pamatota dzīvojamās zonas ierīkošana visā minētajā ielas posma garumā.

Viņš norāda, ka tur tomēr ir skola, bērnudārzs un dzīvojamo zonu ierīkot nevajadzētu. "Visideālākais variants šajā visā rajonā, ne tikai ielā, būtu ierīkot 30 kilometrus stundā. Un es domāju, tas būtu tāds visoptimālākais variants," saka Irbītis, piebilstot, ka pret autovadītāju netikumu ieskrieties taisnajā ceļa posmā krietni virs atļautā ātruma, varētu cīnīties ar asfalta vaļņiem, jo tos šādā ātrumā var šķērsot pietiekami komfortabli.

Ja ielā atrodas skolas, bibliotēkas, tad dzīvojamās zonas statusu piešķirt nevar, tomēr satiksmes organizācijas izmaiņas gan ir iespējamas, un Rīgas domes Satiksmes departamenta pārstāve Lelde Rudzika min, ka 2022. gadā ir plānots pasūtīt ceļa auditu teritorijai, kura ietver arī Šampētera ielu, par 30 km/h zonas izveidi. Pozitīva lēmuma gadījumā visātrāk ir uzstādīt jaunas ceļa zīmes. Un tas nozīmē, ka jebkuras apkaimes iedzīvojtājiem, vispirms rūpīgi vienojoties par vēlajamām pārmaiņām, atliek vien vērsties ar iesniegumu Satiksmes departamentā un tad gaidīt sev vēlamo iznākumu, kas var sekot jau pusgadu vēlāk.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu