"Grindeks" peļņa pieaugusi līdz 27 miljoniem eiro

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Makare/LETA

Farmācijas uzņēmuma "Grindeks" koncerna apgrozījums sasniedza 168,9 miljonus eiro, kas ir par 31,8 miljoniem eiro jeb 23% vairāk nekā 2020.gada deviņos mēnešos, bet koncerna peļņa bija 27,6 miljoni eiro, kas ir par 15,5 miljoniem eiro jeb divas reizes vairāk nekā 2020.gada deviņos mēnešos, liecina "Grindeks" koncerna konsolidētie, provizoriskie finanšu dati par 2021.gada deviņiem mēnešiem.

Kā informēja uzņēmumā, sasniegtie rezultāti koncernam ir rekordliels apgrozījums un peļņa.

Gada deviņos mēnešos lielāko pārdošanas apjomu veidoja medikamenti sirds un asinsvadu, kā arī centrālās nervu sistēmas slimību ārstēšanai.

Strauju pārdošanas kāpumu sasniedza arī slimnīcu segmenta medikamenti, ko piedāvā "Grindeks" meitas uzņēmums "Kalceks".

Koncerns saražoto produkciju eksportēja uz 97 valstīm par kopējo summu 160,0 miljoni eiro.

Koncerna gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2021.gada deviņos mēnešos kopumā bija 160,4 miljoni eiro un ir palielinājies, salīdzinot ar 2020.gada deviņiem mēnešiem, par 31,1 miljoniem eiro jeb par 24%.

Eiropas Savienības un pārējās valstīs gatavo zāļu pārdošanas apjoms šī gada deviņos mēnešos sasniedza 85,2 miljonus eiro,

kas ir par 20,7 miljoniem eiro jeb par 32% vairāk nekā 2020.gada deviņos mēnešos. Pārdošanas apjoms Portugālē palielinājās 41 reizi, Nīderlandē 12 reizes, Apvienotajos Arābu Emirātos desmit reizes, Bulgārijā četras reizes, Polijā trīs reizes, Lielbritānijā par 60%, Austrijā par 51%, bet Austrālijā par 43%.

Pārdošanas apjoms Krievijā, pārējās NVS valstīs un Gruzijā 2021.gada deviņos mēnešos bija 75,1 miljons eiro, kas ir par 12,8 miljoniem eiro jeb par 20% vairāk nekā gadu iepriekš. Salīdzinot ar 2020.gada deviņiem mēnešiem, 2021.gada deviņos mēnešos Kirgizstānā pārdošanas apjoms palielinājās par 48%, Ukrainā par 44%, Moldovā par 39%, Baltkrievijā par 36%, Azerbaidžānā par 33% un Gruzijā par 26%.

Kā norāda uzņēmumā, "Grindeks" produktu klāstā ir mūsdienīgi medikamenti sirds un asinsvadu, centrālās nervu sistēmas, onkoloģisko saslimšanu un diabēta ārstēšanai, savukārt meitas uzņēmums "Kalceks" piedāvā medikamentus slimnīcu segmentam. Izstrādē patlaban ir 64 jauni "Grindeks" un 42 jauni "Kalceks" medikamenti.

Pašreiz uzņēmums ražo 25 aktīvās farmaceitiskās vielas. "Grindeks" pārstāvji uzsver, ka šis segments palielina neatkarību no izejvielu ražotājiem, tādēļ uzņēmums izstrādā 36 jaunas aktīvās farmaceitiskās vielas. Aktīvo farmaceitisko vielu pieejamība nozīmē iespēju efektīvāk ražot gatavo zāļu formas koncerna ietvaros. Lielākais "Grindeks" aktīvo farmaceitisko vielu eksports tiek veikts uz Eiropas Savienības valstīm, Japānu, ASV un Kanādu.

Arī "Grindeks" meitas uzņēmuma "Kalceks" pārdošanas apjoms šogad strauji pieauga, palielinot gan eksporta valstu skaitu, gan paplašinot produktu klāstu. "Kalceks" produkti deviņos mēnešos pārdoti 50,8 miljonu eiro apjomā, kas ir par 19,1 miljoniem eiro vai par 60% vairāk nekā pērna gada deviņos mēnešos. "Kalceks" medikamenti eksportēti uz 75 valstīm, un galvenās no tām bija Nīderlande, Meksika, Lielbritānija, Polija un Portugāle.

Lai neapstātos pie jau sasniegtajiem rezultātiem un ilgtermiņā turpinātu pakāpenisku un stabilu koncerna izaugsmi, "Grindeks" deviņos mēnešos pievērsis īpašu uzmanību ražošanas infrastruktūras uzlabošanai, kas sevī ietver arī jaunu ražošanas iekārtu iegādi. Patlaban notiek jaunas gatavo zāļu formu ražošanas laboratorijas modernizācijas darbi.

Šogad noslēgts jaunās rūpnīcas projektēšanas līgums un veikti teritorijas labiekārtošanas darbi. Jaunā rūpnīca tiks būvēta Latvijā, Rīgā, Asotes ielā, vairākos posmos un ietvers komplicētus aktīvo farmaceitisko vielu ražošanas procesus un mūsdienīgas tehnoloģiskās iekārtas. Tā būs lielākā farmaceitiskā ražotne Baltijas reģionā ar automatizētiem un energoefektīviem risinājumiem, norāda uzņēmumā.

"Grindeks" padomes priekšsēdētājs Kirovs Lipmans uzsver investīciju nepieciešamību koncerna tālākai attīstībai.

"Domājot par koncerna nākotni, zinu, ka vienmēr jāveic pārdomātas investīcijas, kas uzlabo infrastruktūru, rada vēl modernāku darba vidi un palielina uzņēmuma ražošanas kapacitāti. Šādi ieguldījumi ir nepieciešami, lai mēs sekmīgi varētu konkurēt pasaulē un lai mūsu attīstības temps būtu augstāks par vidējo, ko uzrāda citi farmācijas tirgus spēlētāji," skaidro Lipmans.

Kā ziņots, "Grindeks" galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. "Grindeks" koncernu veido "Grindeks", Latvijas "Kalceks" un "Namu apsaimniekošanas projekti", Igaunijas "Tallinas farmaceitiskā rūpnīca", kā arī Krievijas "Grindeks Rus" un Slovākijas "HBM Pharma". Kompānijas lielākais akcionārs ir "Liplat Holding", kas pieder Kirovam, Annai un Filipam Lipmaniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu