Bāru asociācija lūdz valdību pieņemt skaidrus lēmumus par atbalstu nozarei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Bāru asociācija (LBA) lūdz valdību ļaut atsākt darbību "zaļajā režīmā", nekavējoties pieņemt skaidrus lēmumus par pieejamu atbalstu Covid-19 ierobežojumu dēļ piespiedu dīkstāvē esošajai nozarei, kā arī skaidru turpmāku rīcību attiecībā uz ierobežojumiem, LBA valdes loceklis Oskars Ikstens.

Pēc LBA sniegtās informācijas, vakcinācijas aptvere šajā industrijā pārsniedz 95%, attiecīgi lielākā daļa bāru ir gatavi atsākt darbu "zaļajā režīmā" bez papildu ierobežojumiem. "Valdības solījumi, ka "zaļais režīms" netiks ierobežots vakcinētajiem, nepiepildījās. Taču mēs sagaidām, ka valdība palīdzēs industrijai, kura līdz šim atbalstījusi nepieciešamos pasākumus, tostarp nodrošinājusi vakcinācijas aptveri tuvu maksimālajai," uzsver Ikstens.

Nozarē strādājošo uzņēmēju organizācija neuzskata par pieņemamu variantu par darba laika ierobežojumu līdz plkst.21. "Ir skaidrs, ka Saeimas un Ministru kabineta līmenī nav izpratnes par šīs uzņēmējdarbības specifiku. Plānotais atļautais darbalaiks līdz plkst.21 faktiski nozīmē aizliegumu strādāt bāriem un klubiem ierastajā režīmā, vienlaikus tā ir valdības atbrīvošanās no atbildības - jo teorētiski jau strādāt nevienam nav liegts, attiecīgi nav nepieciešams arī lemt par atbalsta instrumentiem," norāda Latvijas Bāru asociācijas pārstāvis Krišjānis Putniņš.

Pēc viņa teiktā, ja ierobežojumi tiek pastiprināti, neizbēgami bāri sāk strādāt ar zaudējumiem un vienā brīdī durvis aizslēdz uz visiem laikiem.

Nenoliedzot būtisko apgrozāmo līdzekļu grantu sniegto atbalstu bāru nozarei, bāru īpašnieki rosina pārskatīt to piešķiršanas kritērijus. Tiek rosināts apgrozījuma krituma vērtēšanai izvēlēties citus kritērijus. LBA norāda - ja uzņēmums uzsācis saimniecisko darbību 2019.gadā, nākamajā gadā apgrozījuma pieaugums ir likumsakarīgs, bet tas nozīmē, ka vairs nekvalificējas granta saņemšanai. Savukārt pret 2020.gadu vērtēt apgrozījuma kritumu nav loģiski, jo jau pērnajā rudenī bāri un klubi strādāja ļoti ierobežotā režīmā. Tāpat vairāki bāri un klubi, paļaujoties uz valdības solījumu ļaut strādāt "zaļajā režīmā", šo vasaru izmantoja, lai attīstītos tā rezultātā daļai uzņēmumu apgrozījums 2021.gada oktobrī pārsniedza 2019.gada oktobra rādītājus - attiecīgi, atkal nekvalificējas atbalstam.

"Aicinām piešķirt pabalstu, ja uzņēmums var uzrādīt kritumu tikai pret 2021.gada jūliju, augstu un septembri," aicina Putniņš.

Kā uzsver LBA, valdības solījumi, ka "zaļais režīms" netiks ierobežots vakcinētajiem, nepiepildījās. "Taču mēs sagaidām, ka valdība palīdzēs industrijai, kura līdz šim atbalstījusi nepieciešamos pasākumus, tostarp nodrošinājusi vakcinācijas aptveri tuvu maksimālajai," norāda Ikstens.

Kā ziņots, otrdien valdība plāno pieņemt detalizētu lēmumu par epidemioloģiskās drošības prasībām no 15.novembra.

Arī pēc 15.novembra paredzēts, ka aizvien spēkā paliks virkne drošības pasākumu, tostarp darbalaika un pulcēšanās ierobežojumi. Iecerēts, ka arī pēc 15.novembra privātā pulcēšanās būs ierobežota līdz desmit cilvēkiem iekštelpās un 20 - ārā. Lai gan mājsēde beigsies, tāpat joprojām pastāvēs darbalaika ierobežojums - no plkst.6 līdz 21.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu