"Twitter" aptaujas rezultāti nav iemesls, kādēļ Masks vēlas pārdot savas akcijas (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Ja un vai miljardieris Īlons Masks pārdos savas “Tesla” akcijas, tam nebūs nekādas saistības ar “Twitter” aptauju, kurā viņa sekotāji atbalstīja 10% “Tesla” akciju pārdošanu. CNN vēsta, ka Masks to varētu darīt, jo viņam nodokļos varētu būt jāmaksā vairāki miljardi dolāru.

Pagājušajās brīvdienās Masks savā “Twitter” publicēja aptauju, jautājot saviem sekotājiem, vai viņam būtu jāpārdod sev piederošās “Tesla” akcijas, kas ir 10% no visām uzņēmuma akcijām. Vairāk nekā puse atbildēja, ka Maskam ir jāpārdod savas akcijas. Turklāt Masks piebilda, ka viņš par kompānijas vadīšanu algu nesaņem un viņa ienākumi ir atkarīgi tikai no akciju sekmēm finanšu tirgos.

Šis ieraksts “Twitter” (līdzīgi kā citi Maska ieraksti) guva lielu uzmanību. Tomēr šis gājiens gluži nav saistāms ar kādām populistiskām iecerēm. Īstais iemesls, kādēļ Masks apsver iespēju pārdot savas akcijas, ir tas, ka viņam ir daži mēneši laika, lai izmantotu akciju opcijas, ko viņš saņēma pirms vairākiem gadiem. Ja opcijas netiek liktas lietā, tās vienkārši iet zudumā. Ja viņš tās liek lietā, tad būs jāmaksā vismaz 10 miljardus dolāru lieli nodokļi.

Palielinoties “Tesla” akciju vērtībai, palielināsies arī nodokļa summa. “Tesla” akcijas pērn auga par 743%, bet šogad – vēl par 68%. Tiesa gan, pēc “Twitter” aptaujas beigām to vērtība nokritās par 3%.

Tiek norādīts, ka Masks 2012. gadā kā kompensāciju saņēma 22,9 miljonus akciju opciju. Šo opciju “derīguma termiņš” ir 2022. gada 13. augusts. Ja līdz tam laikam akciju opcijas netiek izmantotas, tās faktiski tiek zaudētas.

Lielākajā daļā šādu gadījumu, kad ienākumi ir atkarīgi no akciju panākumiem finanšu tirgos, tiek noteikta nevis ienākuma nodokļa likme, bet gan kapitāla pieauguma likme, kas ir zemāka. Tomēr Maska gadījumā stājas spēkā īpašs noteikums – tā kā viņam pieder vairāk nekā 10% “Tesla” akciju, viņam būtu jāmaksā arī ienākuma nodoklis.

Aprēķini liecina, ka pēc pirmdienas akciju vērtības, ar nodokli apliekamā summa būtu 27 miljardi dolāru. Līdz ar to Maskam būtu jāmaksā ienākuma nodoklis 37% apmērā, kā arī 3,8% investīciju nodoklis. Tādējādi nodokļu “rēķins” sastāda aptuveni 11 miljardus dolāru.

Maskam pieder 170,5 miljoni “Tesla” akcijas, un viņam ir opcija iegādāties vēl 73,5 miljonus akciju.

Šo akciju un to opciju vērtība ir aptuveni 300 miljardi dolāru, padarot Masku par bagātāko cilvēku pasaulē. “ProPublica” jūnijā atklāja, ka Maska maksātie nodokļi attiecībā pret viņa aktīvu vērtību ir smieklīgi – 2017. gadā viņš samaksāja tikai 65 tūkstošus dolāru vērtu ienākumu nodokli, bet gadu vēlāk viņš ienākumu nodokli nemaksāja vispār.

Masks gan uzsvēra: “Es nesaņemu algu vai bonusus par savu darbu. Viss, kas man ir, – tās ir akcijas, tādējādi visi nodokļi tiek maksāti par akcijām.” Jūnijā Masks gan norādīja, ka viņš savas “Tesla” akcijas pārdos tikai tādā gadījumā, kad viņa akciju opciju izmantošanas termiņš tuvosies beigām, un "tad vairs nebūs izvēles”.

Arī štats var pieprasīt nodokļus

Masks pārcēlās no Kalifornijas uz Teksasu, kurā nav noteikta ienākumu nodokļa, salīdzinot ar Kaliforniju, kur šāds nodoklis noteikts 13,3% apmērā. Viņš iepriekš pauda vēlmi arī pārcelt “Tesla” galveno mītni uz Teksasu.

Tomēr – Maskam tomēr varētu būt jāmaksā nodokļi arī Kalifornijas štatam, ņemot vērā, ka “Tesla” šeit atrodas gan biroji, gan ražotne, tāpat arī pats Masks šeit strādā.

Pagaidām gan nav skaidrs, vai un cik lielu rēķinu Maskam varētu iesniegt Kalifornijas štats, ņemot vērā viņa darījumus akciju tirgū un pagaidām neizmantotās akciju opcijas. Papildu 13,3% nodoklis Maskam nozīmētu vēl 3,6 miljardus dolāru, kas jāmaksā nodokļos.

Tāpat iespējams, ka Masks saņems vēl papildu opcijas 2,6 miljonu akciju iegādei. Šo opciju vērtība ir vēl trīs miljardi dolāru, ja tās tiks izmantotas līdz nākamā gada augustam.

Lielo akcionāru paziņojumi par plāniem pārdot uzņēmuma akcijas reti kad ir labas ziņas akciju vērtībai. Tomēr analītiķi prognozē, ka uz “Tesla” akciju vērtību ietekmi tas neatstās, un paredzams, ka “Tesla” akciju vērtība turpinās kāpt arī nākamgad.

“Ar nodokļu rēķinu vismaz 10 miljardu dolāru vērtībā nav pārsteigums, kādēļ Masks domā par akciju pārdošanu. Tomēr šī “Twitter” aptauja ir kārtējā smieklīgā ziepju opera, kuru ir spējīgs izspēlēt tikai vienas lielas kompānijas viens liels priekšnieks,” norāda “Wedbush Securities” analītiķis Deniels Īvss.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu