Baltkrievija paziņo, ka ES esot "izprovocējusi" migrantu krīzi (16)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs trešdien apsūdzēja Eiropas Savienību (ES), ka tā esot izprovocējusi migrantu krīzi uz Baltkrievijas robežas ar Poliju. Patlaban pret Makeju tiek gatavotas ES sankcijas, atklājuši diplomāti.

"Migrantu krīzi izprovocēja pati ES un tās valstis, kas robežojas ar Baltkrieviju," vizītē Maskavā sacīja ministrs.

Baltkrievija cer uz "savstarpēju atbalstu" no Krievijas, "arī uz kopīgu reakciju uz nedraudzīgiem soļiem pret mūsu valsti", norādīja Makejs.

Sarunu gaitā Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs apsūdzēja Rietumus "antibaltkrieviskā kampaņā", ko vada Vašingtona un tās Eiropas sabiedrotie, arī ANO, EDSO, Eiropas Padomē un citās starptautiskajās organizācijās.

Centieni stāties tai pretī bijuši efektīvi, sacīja Lavrovs, norādot, ka Krievija un Baltkrievija "cieši koordinē savu pieeju".

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, otrdien uzrunājot savas valsts parlamentu, sacīja, ka uz robežas ar Baltkrieviju izvērsušās migrantu krīzes patiesais kurators ir Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Baltkrievijas diktatora Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

NATO pirmdien nosodīja Baltkrieviju par migrantu taktisko izmantošanu, lai vērstu spiedienu pret ES, aliansei norādot, ka ir satraukta par eskalāciju uz robežas ar Poliju.

Pirmdien simtiem migrantu mēģināja no Baltkrievijas vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā. Tas bija pirmais migrantu mēģinājums masveidā sturmēt Polijas robežu, un tika atvairīts.

Otrdienas vakarā Polijas ziņu aģentūra PAP paziņoja, ka divām lielām migrantu grupām tomēr ir izdevies ielauzties Polijā no Baltkrievijas.

Visi Polijas teritorijā iekļuvušie nelegālie imigranti aizturēti, trešdienas rītā pavēstīja Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu