Lukašenko un Putins telefonsarunā apsprieduši migrantu situāciju (20)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Otrdien, 9.novembrī, Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko un Krievijas autoritārais prezidents Vladimirs Putins telefonsarunā apsprieduši "abpusēja integrācijas procesa tālāku virzību", kā arī migrantus uz Baltkrievijas robežas ar Poliju un Lietuvu, vēsta medijs "Zerkalo.io".

Lukašenko un Putins "apmainījās viedokļiem par bēgļu situāciju uz Baltkrievijas-Polijas un Baltkrievijas-Lietuvas robežas".

Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas. Eiropas Savienība (ES) apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Lukašenko preses dienests lielāko uzsvaru lika uz sarunas otro daļu. Tā publicētajā telefonsarunas apkopojumā norādīts, ka īpaši esot uzsvērtas "Polijas puses bargās darbības pret mierīgiem cilvēkiem".

Baltkrievijai bažas radot Polijas karavīru pulcēšana pie robežas. "[Baltkrievijas un Krievijas] valdību vadītāji detalizēti apsprieda satraucošus faktus un tendences uz Baltkrievijas-Polijas robežas," teikts Lukašenko preses dienesta publicētajā sarunas atreferējumā.

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs, komentējot situāciju uz Polijas-Baltkrievijas robežas, sacīja - Maskava cerot, ka situācijas attīstība neradīs draudus Krievijas drošībai.

Peskovs apliecināja, ka Maskava un Minska attiecībā uz šo situāciju uztur pastāvīgus kontaktus "pa visiem iespējamajiem kanāliem, tai skaitā arī specdienestu kanāliem".

Peskovs norādīja, ka Krievija rūpīgi seko situācijas attīstībai un aicina abas puses - Baltkrieviju un Poliju - rīkoties  atbildīgi.

Mediji ziņo, ka aizvadītajā naktī divām lielām migrantu grupām ir izdevies ielauzties Polijā no Baltkrievijas. 

Vairāki desmiti migrantu sagrāva robežas žogu pie Krinku un Bjalovežas ciemiem un šķērsoja robežu. Robežsardzes spēku preses sekretāre Bjalistokas radiostacijai norādījusi, ka abos gadījumos žogi un barjeras tika vardarbīgi nogāzti. Daži no migrantiem tika nogādāti atpakaļ uz Baltkrieviju, bet citiem izdevās aizbēgt.

Lai gan Minskas organizētā nelegālo imigrantu plūsma pār Polijas, Lietuvas un Latvijas robežām turpinās jau kopš vasaras, šī bija pirmā reize, kad sarīkots tik masveidīgs mēģinājums nelikumīgi šķērsot Polijas robežu.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu