Vai gāzes cenas kritīsies? Tirgus netic "Gazprom" solījumiem (44)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas valsts gāzes gigants “Gazprom” sācis iepildīt gāzi atsevišķās gāzes krātuvēs Eiropā. Uzņēmums norāda, ka tādējādi tiek pildīts Krievijas prezidenta dotais solījums palīdzēt Eiropai cīnīties pret enerģētikas krīzes sekām, tomēr tirgū ir vērojama ļoti liela piesardzība, vēsta “Financial Times”.

“Gazprom” otrdien paziņoja, ka “ir noteikusi nepieciešamo gāzes apjomu un maršrutus, lai transportētu gāzi uz četrām krātuvēm Vācijā un uz vienu Austrijā”. Plašāk gan nekas netika paskaidrots. Tiek norādīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins iepriekš paziņoja, ka gāzes kompānija šonedēļ sāks aizpildīt dažas gāzes krātuves Eiropā, kur ir neparasti zems aizpildījuma līmenis.

“Fnancial Times” norāda, ka visa Eiropa šoruden saskaras ar gāzes trūkumu, kā dēļ ir ļoti strauji pieaugušas šā resursa cenas. Atsevišķi Eiropas politiķi atklāti ir paziņojuši, ka lielākoties pie šīs krīzes vainojama ir Maskava. Tomēr pašlaik Krievija ir likusi noprast, ka tā palielinās gāzes eksporta apjomus.

Izdevums skaidro, ka Eiropā 40% no kopējiem gāzes krājumiem tiek importēti no Krievijas, tādēļ gāzes piegādes no Krievijas ir ļoti svarīgas. Arī tirgos ir vērojama reakcija uz šīm ziņām – iepriekš bija bažas, ka, Krievijai nepalielinot gāzes piegāžu apjomus, it īpaši aukstas ziemas gadījumā Eiropa varētu saskarties ar gāzes trūkumu.

Otrdienas pēcpusdienā nākotnes līgumu cenas gāzei samazinājās par vienu procentu, kamēr Lielbritānijas tirgos – par trīs procentiem.

Trešdien “Gazprom” paziņoja par papildu gāzes piegādēm, izmantojot gāzesvadus caur Ukrainu, kas arī ļāva nedaudz samazināties gāzes cenām, taču – šis kritums joprojām ir ļoti maznozīmīgs.

“Tirgum ir jābūt simtprocentīgai skaidrībai, ka gāzes piegādes tik tiešām būs,” sacīja “S&P Global Platts” pārstāvis Džeimss Haksteps.

Citi analītiķi pauž, ka joprojām tirgū saglabājas liela piesardzība, jo, Krievijai palielinot gāzes eksporta apjomus, tie joprojām ir mazāki nekā pagājušajā gadā.

“Tas varētu būt starts, taču piegādes apjomi [no “Gazprom”] joprojām ir tālu no vēlamā, un tie nav pietiekami, lai varētu runāt par cenu pazemināšanu,” norāda ICIS konsultants Toms Maržecs-Mansers.

“Gan Polijas, gan Ukrainas maršrutos “Gazprom” izmanto nelielu daļu no kapacitātes. Septembrī un oktobrī gāzes apjoms šajos cauruļvados bija ļoti neliels, taču pašlaik, arī pēc paziņojumiem par gāzes eksporta apjomu palielināšanu, to līmenis ir tālu no 2020. vai 2019. gadā redzētā,” tā Maržecs-Mansers.

Putins iepriekš paziņoja, ka “Gazprom” ir jāsāk iepildīt gāzi Eiropas gāzes krātuvēs, jo Krievijas gāzes krātuvēs ir pietiekams apjoms gāzes. Krievijas prezidents gan norādīja, ka gāzes krātuvju iepildīšana Eiropā ir jāveic, izmantojot skandalozo “Nord Stream 2” gāzes vadu, kas apiet tradicionālos tranzīta ceļus caur Ukrainu un Poliju.

Maskava ir noliegusi Eiropas politiķu apgalvojumus, ka “Gazprom” apzināti būtu mazinājusi eksporta apjomus ar mērķi panākt “Nord Stream 2” pieņemšanu ekspluatācijā. Sagaidāms, ka gāzes vads pilnībā savu darbību varētu sākt ap Jauno gadu.

Ukrainas Gāzes tranzīta sistēmas operatora vadītājs Serhijs Makohoņs sacīja, ka “Gazprom” ir rezervējis papildu 20 miljonu kubikmetru dienā lielu kapacitāti caur Ukrainas gāzes vadiem, tādējādi kopējam gāzes tranzīta apjomam sasniedzot 110 miljonus kubikmetru dienā. Taču – tas pat ne tuvu nav vēlamais līmenis.

“Pagājušajā gadā šajā laikā tika pārsūknēti aptuveni 180 miljoni kubikmetru gāzes dienā. Un tas, ņemot vērā zemo pieprasījumu Eiropā Covid ierobežojumu dēļ.

Tagad Eiropā ir liels pieprasījums, augstākās cenas, kādas jebkad bijušas, bet gāzes apjoms – vien puse no tā, ko vajadzētu,” norāda Makohoņs.

“Gazprom” Eiropā pieder astoņas pazemes krātuves – no kurām četras atrodas Vācijā un viena Austrijā. “Sova Capital” naftas un gāzes analītiķis Mičs Dženings norāda, ka tuvākajās dienās arī varēs spriest objektīvāk, vai tiešām “Gazprom” apzināti ir kavējusi gāzes piegādes.

Pašreizējie dati liecina, ka 7. novembrī Vācijā esošās Rēdenas gāzes krātuvē aizpildījums ir bijis krietni zem vēsturiskā minimuma – vien 9,6%.

Dženings skaidro: lai aizpildītu citas Vācijas krātuves – Haidahu, Jemgumu un Katarinu, būs nepieciešami aptuveni 9,2 miljardi kubikmetru, kamēr Rēdenai nepieciešami teju 40 miljardi kubikmetru.

“Skaidrs, ka par Rēdenas aizpildīšanu šogad varam droši aizmirst,” saka Dženings.

“BCS Global Markets” naftas un gāzes analītiķis Rons Smits norāda, ka “Gazprom” tuvākā mēneša laikā Eiropai vajadzētu piegādāt no trīs līdz pieciem miljoniem kubikmetru gāzes, lai Eiropā varētu runāt par izvairīšanos no lielas krīzes.

“Ja “Gazprom” tik tiešām ir gatava nopietni rīkoties, mums vajadzētu jau tuvāko dienu laikā redzēt kādus uzlabojumus,” pauž Smits.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu