Kalniņa-Lukaševica: Ķīna īsteno negodīgu tirdzniecības praksi (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Eiropas Savienība (ES) ierosinājusi izveidot Pasaules tirdzniecības organizācijas (PTO) darba grupu, kurā dalībvalstis strādātu pie detalizētājiem soļiem tās reformēšanai, tomēr, lai šādu grupu izveidotu, ir jāspēj pārliecināt par tās lietderīgumu 164 PTO dalībvalstis, sacīja Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Viņa ceturtdien piedalījās ES Ārlietu padomes sanāksmē par kopējās tirdzniecības politikas jautājumos, kur pārspriesta arī PTO reforma. Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka ES ir redzējums, kādas reformas ir nepieciešams īstenot, jo patlaban līdz galam nedarbojas trīs galvenie PTO darba virzieni - strīdu izšķiršanas mehānisms, spēja vest sarunas par tirdzniecības atvieglojumiem, kā arī starptautisko tirdzniecības noteikumu monitorings.

"Mēs saskaramies ar to, ka Ķīna īsteno negodīgu tirdzniecības praksi. Tas arī ir jautājumus, kā kopīgiem spēkiem un līdzīgi domājošām valstīm stāties pretī Ķīnas negodīgajai praksei un PTO ietvarā panākt, lai ir noteikumi, kas ir funkcionējoši un lai dalībvalstis tos tiešām ievēro," pauda ĀM parlamentārā sekretāre.

Viņa norādīja, ka sanāksmē tika trīs galvenie jautājumi bija saistīti ar tirdzniecības līgumu noslēgšanu, attiecībām ar ASV un gatavošanos PTO Ministru sanāksmei.

Runājot par jauniem brīvās tirdzniecības līgumiem, Kalniņa-Lukaševica norādīja, ka fināla fāzē ir ES līgums ar Čīli, turklāt noslēgumam tuvojas arī sarunas ar Jaunzēlandi. Sanāksmē meklēti kompromisi pēdējiem politiskajiem šķēršļiem, lai varētu noslēgt sarunas ar Čīli un līgums, iespējams, varētu tikt noslēgts jau šogad.

"Ir ļoti svarīgi, lai ES varētu noslēgt jaunus līgumus, un tas ir būtiski arī Latvijas ekonomikai. Latvijas uzņēmējiem katrs brīvās tirdzniecības līgums ir devis iespējas papildu eksportam, līdz ar to arī papildu peļņai un darbavietām," sacīja ĀM parlamentārā sekretāre.

Tāpat sanāksmē bija sarunas par tirdzniecības attiecībām ar ASV, kā arī notika kopīga sesija, kurā piedalījās ASV tirdzniecības pārstāve Ketrīna Tai. Pēc Kalniņas-Lukaševicas paustā, sarunās tika uzsvērts, ka patlaban ES un ASV tirdzniecības attiecības ir iegājušas pozitīvā virzienā, jo tiek atrisināti vairāki iepriekšējos gados radušies tirdzniecības saspīlējumi, kas attiecas gan uz avioindustriju, gan uz tērauda un alumīnija nozari, kas arī ir būtiski ES eksportam.

"Daudz runājām ar mūsu ASV kolēģi, kā sadarbojoties panākt veiksmīgu iznākumu mēneša beigās gaidāmajai PTO Ministru konferencei, kurā tiks skatīti vairāki būtiski jautājumi - ir jāspēj pārliecināt visas dalībvalstis strādāt pie PTO reformas. Tāpat ir cerības panākt vairākus gadus ilgušo sarunu noslēgumu attiecībā un zivsaimniecības subsīdiju ierobežošanu," norādīja ĀM parlamentārā sekretāre.

Viņa pavēstīja, ka ir arī nodoms panākt vienošanos par jautājumiem, kas saistīti ar Covid-19 pandēmijas pārvarēšanu, proti, tirdzniecības ierobežojumu un šķēršļu noņemšanu, piegāžu ķēžu atvieglošanu. Tās ir problēmas, ar kurām ES saskārās pagājušā gada sākumā. Tāpat aktuāls būs jautājums arī par to, kā nodrošināt kopumā labāku vakcīnu piegādi attīstības valstīm, tādējādi uzlabojot arī veselības situāciju pasaulē.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu